Весна–літо–осінь. Коли і як «Омікрон» накриє Україну. Сценарій від ексзамміністра МОЗ Павла Ковтонюка /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Весна–літо–осінь. Коли і як «Омікрон» накриє Україну. Сценарій від ексзамміністра МОЗ Павла Ковтонюка

Getty Images

Коли «Омікрон» накриє Україну й випробує нашу систему охорони здоровʼя та яким чином вакцинація може захистити від нового штаму. Пояснює ексзаступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Чого чекати

«Омікрон» точно стане в 2022 році основним штамом у Європі та Україні. У нас чули лише про кілька мутацій коронавірусу. «Альфа» (ми його називали «британським») прийшов навесні цього року, а «Дельта» переважав восени. Але «Омікрон» – це пʼятнадцята літера грецької абетки (хоча літери «ню» та «хі» пропустили – одна схожа на англійське слово «new», друга – це імʼя китайського політичного лідера). У США, крім «Альфи» та «Дельти» активно циркулювали «Епсилон» та «Йота». У Бразилії тривалий час домінував штам «Гамма», а в Індії, до того як прийшов «Дельта», значну частку займав штам «Каппа».

Тому сьогодні маємо «Омікрон» із Південної Африки, а завтра це буде якась інша літера і якась інша країна. До речі, не виключено, що нею може стати навіть Україна.

Напередодні 2022 року майже половина населення планети проживає у невакцинованих або погано вакцинованих країнах. Великі маси невакцинованого населення створюють ідеальне середовище для поширення вірусу та появи нових штамів. І йдеться не про найбідніші держави десь на краю світу. Найбільша проблема – країни з доходом нижче середнього (lower-middle income countries), до яких належить і Україна. У них проживає 3,3 млрд людей, але лише один дорослий із трьох має повний курс щеплень. Гірше того – їхні уряди не спроможні на більше. Ці країни недостатньо захищені, щоб припинити циркуляцію та мутацію вірусу. Але при цьому достатньо розвинені та інтегровані в світ, щоб поставляти туди нові штами.

Коли все почнеться

У 2022 році треба очікувати на дві хвилі активного поширення коронавірусу – навесні та восени. Імовірність того, що «Омікрон» стане основним в Україні уже навесні, існує, але невелика. З одного боку, вірус уже циркулює в Західній Європі (у Східній поки що це лише поодинокі випадки, виявлені в подорожніх), а найбільша частка наразі виявлена у Великій Британії.

У кінці грудня 2020 року Велика Британія переживала сильний сплеск, спричинений новим штамом «Альфа». Але до континенту він дійшов у лютому, а до Східної Європи – у березні–квітні. «Дельта» спалахнула в Індії в квітні–травні 2021 року. Хвилі в країнах Західної Європи цей штам спричинив у липні, а до Східної Європи дістався аж у жовтні–лисподаді.

Ми поки що не знаємо достеменно, як стрімко поширюється «Омікрон». Навіть за умови, що це буде супершвидко, Україна має щонайменше кілька місяців часу перед тим, як вірус домінуватиме в нас. Та більш імовірно, що «Омікрон» поступово пошириться в Україні упродовж весни та літа й пануватиме на наших теренах уже в осінню хвилю 2022 року. Саме до цього нам усім слід готуватися найбільше.

Чи захистять вакцини

Повністю зупинити поширення вірусу не вдасться. Навіть якби вакцини були однаково ефективні проти «Омікрона» (а ми вже знаємо, що вони в цілому ефективні, але менше, ніж проти інших штамів), все одно не зможемо вакцинувати достатню кількість населення, щоб зупинити навіть осінню хвилю.

Згідно з прогнозом «Українського центру охорони здоров’я» (UHC), до кінця 2022 року в Україні двома дозами буде провакциновано лише 54% населення. І це – оптимістичний сценарій. Приклади Румунії, Болгарії, Сербії, Угорщини показують, що в якийсь момент вакцинальна кампанія впирається в «скляну стелю», коли охочі щеплюватися закінчилися, а уряд вичерпав засоби, як стимулювати людей. У Польщі ця стеля виявилася на рівні 50% населення. У Румунії – 40%, у Болгарії – менше 30%.

Віруси з часом адаптуються до нас – своїх носіїв. Їм хочеться серед нас поширюватися, але не так уже й вигідно, щоб ми помирали. Ми потрібні їм як живі носії, щоб жити і розмножуватися.

Павло Ковтонюк

В Україні швидкість вакцинації швидко знижується. Двома дозами наразі щеплено 30% населення – цей результат маємо завдяки сплеску вакцинації у жовтні та листопаді. Допомогло запровадження обовʼязкових вакцинальних сертифікатів для громадських місць та транспорту. Люди, які відкладали щеплення, змушені були зробити його. Але вже в середині грудня вакцинація першими дозами впала до позначки нижчої, ніж була у вересні. І цей спад буде тривати. При цьому інструментів, як уряду пришвидшувати вакцинацію серед людей, які не мають до цього бажання, уже не залишилося.

Крім двох доз будуть потрібні також бустерні. Вони зміцнюють захист, отриманий від перших двох щеплень. Попередні дослідження свідчать, що вони необхідні для надійного захисту від «Омікрону». МОЗ поки що обіцяє зробити їх доступними після щеплення 50% дорослих. Тобто не раніше весни. 

Тому завдання-мінімум – бути вакцинованими двома дозами. Максимум – захистити бустерним щепленням наших батьків, людей із хронічними хворобами та інших, найбільш вразливих, до осені 2022 року. Власне, це треба було би робити, навіть якби «Омікрона» не було.

На що сподіватися і що робити

Залишається надія на те, що «Омікрон» виявиться «мʼякшим» за попередні штами. Попередні дані свідчать, що він, хоч і поширюється швидше, та все ж має дещо легший перебіг. Віруси з часом адаптуються до нас – своїх носіїв. Їм хочеться серед нас поширюватися, але не так уже й вигідно, щоб ми помирали. Ми потрібні їм як живі носії, щоб жити й розмножуватися.

«Омікрон» може стати першим прикладом цього пристосування вірусу та людей одне до одного. Зрештою, воно призведе до того, що поширення інфекції перейде від епідемічного до ендемічного. Це означає, що вірус буде постійно з нами, він буде викликати сезонні спалахи, але зрештою втрати для суспільства будуть не такими високими, щоб зупиняти економіку та запроваджувати жорсткі карантини.

Питання в тому, що для нас буде означати «невисокі» втрати? На яких умовах ми будемо співіснувати з вірусом? Наприклад, на звичний нам сезонний грип за вісім місяців з жовтня 2019-го по травень 2020-го захворіло 4,9 млн людей, а померло – 71 особа. А за попередні вісім місяців коронавірусу на нього захворіли 1 727 763 людини – утричі менше, ніж за типовий сезон грипу. А загинули 47 450 людей – у 668 разів більше, ніж за сезон грипу.

Обмежені дані з Південної Африки – єдиної поки що країни, де домінує «Омікрон», – свідчать, що за вибухом захворюваності не послідувало зростання госпіталізацій та смертності. Але новий штам може взяти кількістю. Інфікованих може бути настільки багато, що навіть невеликої частки з тяжким перебігом вистачить, аби переповнити лікарні та спричинити високі показники смертності.

Уже в найближчі місяці, коли «Омікрон» пошириться Західною Європою, ми будемо знати більше про нього. Але очевидно одне: ми, як країна, у 2022-му будемо недостатньо захищені, щоб покладатися на колективний імунітет. Тому оборону слід тримати на індивідуальному рівні.

Якщо ви не хворіли на ковід, обовʼязково зробити два щеплення якогомога швидше. Якщо хворіли, тим більше, адже вакцина тоді матиме дію «бустера» і забезпечить вам більш надійний захист. А тим із нас, або нашим родичам, або співробітникам, які мають інші хронічні хвороби чи вік понад 50 років, крім базових двох доз – отримати бустерну за першої ліпшої нагоди.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні