Перед окупацією Криму такого не було. У російських ЗМІ різко впав негатив щодо України /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Перед окупацією Криму такого не було. У російських ЗМІ різко впав негатив щодо України

Shutterstock

У російському медіапросторі різко впав негатив щодо України напередодні переговорів Росії та США, пише Bloomberg. Негативне висвітлення України в російських ЗМІ, зростання якого почалося в жовтні і досягло піка на початку грудня, різко знизилося, йдеться в дослідженні компанії аналізу даних Semantic Visions.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На початку січня індекс настроїв у медіа щодо України зменшився до мінус 40 порівняно з мінус 100 на початок грудня.
  • Дані показують, що наразі динаміка настроїв у російських ЗМІ ідентична динаміці весни 2021 року. Тоді негативне ставлення прокремлівських медіа до України досягло свого піка незадовго до того, як наприкінці квітня російська влада оголосила про припинення чергового великого нарощування сил біля кордонів України. Після цього загострення почало зменшуватися.
  • Такого зниження тональності не було в 2014 році, коли РФ окупувала АР Крим. Як зазначає Bloomberg, негативні настрої у ЗМІ мають тенденцію до зростання перед війною, і уряди часто маніпулюють ними, щоб підготувати населення до конфлікту.
  • «Як майстер стратегії «ескалація для деескалації», Путін з нетерпінням чекає на похвалу як миротворця», – прокоментував дослідження гендиректор Semantic Visions Френк Врабель. «Наші дані свідчать, що він знову грає в небезпечну гру кота-мишки із Заходом».
Перед окупацією Криму такого не було. У російських ЗМІ різко впав негатив щодо України /Фото 1

Як рахували

Semantic Visions протягом 12 місяців вивчила близько 55 000 матеріалів, присвячених Україні на онлайн-ресурсах з доменним імʼям «.ru». Вони включають новинні блоги, а також інформацію з урядових, корпоративних та академічних сайтів.

Контекст

У листопаді Росія почала нарощувати військову присутність на кордоні з Україною. Йшлося навіть про плани РФ прямого вторгнення в Україну. Президент Росії Володимир Путін під час переговорів з президентом США Джо Байденом у грудні озвучив низку вимог: припинити розширення НАТО на схід, відмовитися від створення військових баз на території пострадянських держав, а також не розміщувати збройні сили та озброєння в європейських державах на додачу до сил, які вже були розміщені станом на травень 1997 року. Байден у свою чергу виступив за дипломатичне розвʼязання конфлікту. Він запропонував переговори, але наголосив, що прогрес на цих переговорах може бути досягнутий лише у разі деескалації ситуації навколо України.

У середині грудня Bloomberg з посиланням на джерело повідомив, що Білий дім штовхає союзників з ЄС до розробки обʼємного пакету санкцій проти російських банків та енергетичних компаній, які можуть запровадити у разі нового вторгнення РФ в Україну.

На 10 січня заплановано переговори між РФ та США у Женеві. 12 січня має відбутися засідання Ради РФ – НАТО у Брюсселі. На 13 січня намічено переговори представників Росії та ОБСЄ у Відні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні