Володимир Путін. /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

США та ЄС погрожують Путіну серйозними санкціями, але поки що через ЗМІ. Чим загрожує Росії повторне вторгнення в Україну

Володимир Путін. Фото Getty Images

У США та Євросоюзі активно заговорили про запровадження нових санкцій проти Росії. Вони можуть набути чинності у разі ескалації ситуації на Донбасі та спроби повторного вторгнення російських військ до України. Майже вся інформація про санкції надходить від американських ЗМІ з посиланнями на джерела в адміністрації президента США. Сам Байден лише попередив, що «будуть економічні наслідки, яких раніше ніхто не бачив». Про які потенційні санкції вже говорили

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Система SWIFT

США та ЄС можуть відключити Росію від міжнародної міжбанківської системи SWIFT, повідомляє джерело CNN в Адміністрації Байдена. Це може вдарити по російському бізнесу, який буде змушений шукати інші механізми переказу грошей за кордон для розрахунку зі своїми контрагентами. Без SWIFT російські банки також не можуть обмінюватися інформацією з міжнародними фінансовими установами.

«Це найсерйозніший захід, – говорив в інтерв'ю Forbes колишній спецпредставник Державного департаменту США Курт Волкер. – Для РФ він буде руйнівним». За словами Волкера, без SWIFT у Росії будуть заморожені всі міжнародні перекази, а країна дуже залежить від експорту газу, нафти та іншої сировини.

До системи SWIFT підключено 12 000 світових фінансових організацій, серед них – 600 банків Росії. РФ посідає друге місце за транзакціями та десяте місце за оборотом через систему SWIFT.

Конвертація рубля

США та ЄС обговорюють можливі санкції, які обмежать обмін рубля на долар, євро та британський фунт, пише Bloomberg із посиланням на власні джерела. Російський рубль може втратити свою цінність у країнах, де будуть введені санкції. Транзакції щодо його обміну будуть лімітовані. В Адміністрації президента США не уточнили розміру ліміту і в яких країнах будуть введені обмеження.

Додаткові санкції можуть зачеплять найбільших російських банків та Російського фонду прямих інвестицій. Які саме обмеження будуть, поки що невідомо.

Обмеження на покупки державних боргових паперів

США може обмежити можливість інвесторів купувати російські боргові папери на вторинному ринку, пише Bloomberg із посиланням на джерела в адміністрації Байдена. Наразі такі санкції вже діють на первинному ринку. Боргові папери випускають компанії та держава для залучення додаткових фінансових ресурсів.

Якщо санкції буде введено, в Росії виникнуть проблеми з фінансуванням і рефінансуванням дефіциту бюджету. У 2021 році він становив 2,75 трлн руб. ($37 млрд). Обмеження з боргових паперів може бути введено й для російських виробників енергії.

«Північний потік-2»

Європейський союз та США можуть запровадити санкції проти російського газопроводу «Північний потік-2» та енергетичного сектору, пише Bloomberg із посиланням на власні джерела. Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав будівництво газопроводу «Північний потік-2» геополітичною помилкою, передає FAZ.

Німеччина поки що не говорить прямо про обмеження постачання російського газу, але Шольц зазначив, що у разі ескалації ситуації будуть жорсткі наслідки і заборонених тем не буде.

Сенат США 14 січня 2022 року має голосувати за введення санкцій щодо «Північного потоку-2», пише Politico посиланням на власні джерела у Сенаті.

Санкції проти промисловості

У США можуть запровадити заборону на постачання смартфонів до Росії, а також деталей для машин та авіації, повідомляє Reuters з посиланням на джерело в адміністрації президента Джо Байдена. Санкції вдарять по російських виробниках та споживачах і можуть скоротити ринок праці у промисловому секторі. США веде переговори з цього питання у Європі та Азії, каже джерело в адміністрації Байдена.

Санкції будуть схожі на ті, які у травні 2019 року застосував Дональд Трамп для китайських компаній Huawei та ZTE, їм заблокували доступ до напівпровідників. Обмеження щодо ввезення смартфонів зачеплять російських споживачів. На російському ринку мобільних телефонів домінують Apple, Xiaomi, Samsung та Huawei.

Як санкції вплинуть на Росію

Санкції можуть стати елементом політичної гри і насправді ніколи не будуть введені, каже Forbes економіст та екс-заступник міністерства фінансів Росії Сергій Алексашенко. «Це потрібно, щоб налякати Путіна, але умовними санкціями цього не зробити», — каже він.

Колишній спецпредставник Держдепу Курт Волкер дотримується іншої думки. «Той факт, що США та ЄС говорять про відключення SWIFT, показує серйозність, з якою всі сприймають загрозу вторгнення», — додає він. За словами Волкера, США також можуть запровадити санкції, які вдарять по близькому оточенню Путіна та держкомпаніям на кшталт «Газпрому» та «Аерофлоту».

Санкції США та ЄС похитнуть економіку Росії, але не вб'ють її, каже виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. Росія може піти шляхом Ірану або Північної Кореї, які відключені від SWIFT і підтримують свою економіку, працюючи через Китай. «Санкції матимуть значення, але це не панацея у боротьбі з Росією», – каже він.

Головний елемент тиску на Росію – це санкції, пов'язані з банківським сектором та системою SWIFT. Це може обвалити курс рубля та викликати невдоволення серед населення, вважає керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій. «Російське населення почуватиметься суттєво біднішим», – каже він.

Європа обмежуватиме імпорт газу з Росії тільки в крайніх випадках, коли йтиметься не про економічні показники, а про морально-етичні, каже Вишлінський. Система постачання газу працює з часів Радянського союзу, від неї залежать економіки багатьох країн, особливо Німеччини. «У ЄС багато російських лобістів, які нагнітатимуть це питання», – каже Вишлінський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні