Категорія
Новини
Дата

Тимчасовий коридор. Вперше після виходу РФ із «зернової угоди» з Одеси відправилося судно

Перше судно скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден до/з портів Великої Одеси, повідомив віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Востаннє цивільне судно виходило в рамках «зернової угоди» 16 липня з порту Одеса.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Контейнеровоз «Joseph Schulte» (прапор Гонконгу) вийшов з порту Одеса та рухається встановленим для цивільних суден тимчасовим коридором до/з чорноморських морських портів України, йдеться у повідомленні Мінвідновлення.
  • 16 серпня контейнеровоз, який знаходився в порту Одеса з 23 лютого 2022 року, вийшов за Воронцовський маяк і тримає курс на Босфор. На борту – понад 30 000 т вантажу (2114 контейнерів), зокрема з продовольством.
  • «Коридор першочергово використовуватиметься для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ», – йдеться у повідомленні.
Тимчасовий коридор. Вперше після виходу РФ із «зернової угоди» з Одеси відправилося судно /Фото 1

Контекст

Згідно з навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6, тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року. 

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликає РФ припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій, зазначають у Мінвідновлення.

Останнього разу судно виходило в рамках Зернової угоди 16 липня з порту Одеса. 

Після виходу з «зернової угоди» Росія неодноразово бомбила українські порти та зерносховища. За даними Мінвідновлення, лише у липні внаслідок атак РФ пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні