Наслідки атаки РФ на портову інфраструктуру Дунаю у ніч на 24 липня.
Фото: Національна поліція
Категорія
Новини
Дата

Росія пошкодила 26 об’єктів портової інфраструктури України та п'ять цивільних суден після виходу із «зернової угоди»

Наслідки атаки РФ на портову інфраструктуру Дунаю у ніч на 24 липня. Фото: Національна поліція

За останні дев’ять днів унаслідок атак РФ було пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та п'ять цивільних суден, повідомив віцепремʼєр-міністр з відновлення Олександр Кубраков під час першого засідання ради Україна – НАТО у середу, 26 липня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рада Україна – НАТО засудила вихід Росії з «зернової угоди» і цілеспрямовані ракетні та дронові атаки на портову інфраструктуру півдня України. 
  • Сторони обговорили перешкоджання РФ вільному судноплавству в Чорному морі. Віцепремʼєр наголосив, що мета Росії – позбавити світ українського продовольства, створивши глобальну продовольчу кризу.
  • Він повідомив, що росіяни також обмежують судноплавство в районі тимчасово окупованого Криму та біля територіальних вод Болгарії, цим фактично блокуючи рух суден у напрямку морських портів України.
  • «Це може призвести не лише до втрат української економіки, а й до серйозної продовольчої кризи у світі, зокрема в таких гуманітарно чутливих регіонах, як Африка та Азія», – написав він.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» і відмовилася її продовжувати. Міністерство оборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

19–21 липня ворог атакував портову інфраструктуру Одеси та області. Зокрема, удару було завдано по зерновому та олійному терміналах. У порту Чорноморськ знищено 60 000 т зерна. Постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group. 

Вночі 23 липня Росія випустила по Одеській області 19 ракет різних типів, дев’ять збили сили ППО. Внаслідок обстрілу постраждали 29 пам’яток культурної спадщини національного та місцевого значення, розташованих в історичному центрі Одеси. Найбільших пошкоджень зазнав Будинок учених – одна з найкрасивіших будівель Одеси.

У ніч на 24 липня Росія майже чотири години атакувала дронами-камікадзе портову інфраструктуру Дунаю, було зафіксовано руйнування і постраждалих серед працівників порту. За даними Forbes, удару зазнав порт Рені, були пошкоджені обʼєкти портового оператора Maersk. 

Сьогодні вночі, 27 липня, Росія вкотре атакувала Одеську область, під ударом опинилася портова інфраструктураповідомив очільник Одеської ОВА Олег Кіпер. Ракети «Калібр» окупанти випустили з підводного човна в акваторії Чорного моря.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні