Категорія
Новини
Дата

Пейзаж Івана Марчука продали за $300 000. Це рекорд для сучасних українських художників

1 хв читання

Пейзаж Івана Марчука «Зійшов місяць над Дніпром» продали на київському аукціоні Goldens за $300 000. Це рекордна ціна за роботу сучасного українського художника, повідомляють на фейсбук-сторінці аукціонного дому.

Івана Марчука Зійшов місяць над Дніпром /Аукціонний дім Goldens

На старті торгів картину «Зійшов місяць над Дніпром» оцінили в $150 000 – 200 000. Фото: аукціонний дім Goldens Фото Аукціонний дім Goldens

Ключові факти

  • Аукціонний рекорд встановили 8 червня. Пейзаж «Зійшов місяць над Дніпром» пішов з молотка за найвищою ціною, за яку будь-коли продавали роботу Марчука на українських та світових аукціонах. $300 000 – рекордна ціна і для сучасного українського художника, стверджують у Goldens. На старті торгів картину оцінили в $150 000 – 200 000.
  • Твір Марчука продали з приватної колекції. Особу нового власника пейзажу не розкривають. За словами самого художника, ним став громадянин США. «Найбільшою несподіванкою для мене стало те, що новий власник твору, з яким я особисто не знайомий, до слова – американець, подякував мені за задоволення, що має від придбаного твору», – написав Іван Марчук на своїй фейсбук-сторінці.
  • На аукціоні «Колекційне класичне мистецтво» були представлені 42 рідкісні колекційні лоти. Серед них Адальберт Ерделі, Микола Глущенко, Роман Сельський, Йосип Бокшай. Були продані майже 40% лотів, йдеться на сторінці Goldens.

Контекст

За час повномасштабного вторгнення іноземці, що починали з купівлі українського мистецтва з благодійною метою, перейшли до створення колекцій, розповідав Forbes співвласник аукціонного дому Goldens Михайло Василенко. У вересні 2023-го він наводив приклад американця, який за час великої війни зібрав кілька десятків картин Марчука та Анатолія Криволапа вартістю від $30 000 до $100 000. 

У червні 2022‑го картина Марчука «Сад спокуси» пішла з благодійного аукціону дому Goldens за $120 000. «Ціни на цього художника зросли на 30–50%, – казав Василенко.

У квітні 2022‑го на благодійному аукціоні Benefit for Ukraine’s People & Culture продали картину Марії Примаченко «Моя хата, моя правда» за €110 000. Вже у травні іншу картину художниці, «Квіти виросли коло четвертого енергоблоку», було придбано за $500 000. Покупець – анонімний український емігрант.

За час повномасштабної війни до Примаченко зʼявився феноменальний інтерес, констатує мистецтвознавець Едуард Димшиц. «Вартість великого аркуша зросла з $10 000 до $25 000–30 000», – зазначає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні