Категорія
Життя
Дата

На артринок вийшло нове покоління колекціонерів. Молоді підприємці зі сфер креативу та IT збирають твори сучасних митців. Як виглядають та скільки коштують їхні колекції

Мітя Мухін, Борис Мартиненко, Павло Гудімов /колаж Анастасія Решетнік

Впродовж останніх років зʼявилось нове покоління підприємців, які хочуть інвестувати в культуру та підтримати локальних митців. Цим людям 25–40 років, вони цікавляться переважно сучасним мистецтвом. Фото колаж Анастасія Решетнік

50-річний власник великої компанії, що збирає дорогі картини відомих художників або коштовні ікони, – так артдилери описували портрет типового колекціонера мистецтва кілька років тому. Цей образ змінився. Колекціонер помолодшав, зменшив апетити та зацікавився сучасним мистецтвом

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Велика війна заморозила артринок. Частину галерей зачинено, деякі гравці ринку зупинили діяльність, розповідає артменеджер та колекціонер Павло Гудімов. «Є ризик, що ми втратимо галереї та галеристів, – каже він. – Це буде нове «розстріляне відродження». Тільки замість розстріляного – мобілізоване, зневірене і таке, що виїхало». 

Багато колекціонерів припинили інвестувати в мистецтво, говорять галеристи-співрозмовники Forbes. Частина з них стали до лав ЗСУ, інші виїхали за кордон. У перший рік вторгнення про інвестиції в мистецтво взагалі не йшлося, констатує співзасновниця київської галереї The Naked Room Марія Ланько. Потроху колекціонери повертаються в галереї, але від обʼєму продажів до вторгнення залишилося близько 5%, додає вона.

Робіт на ринку також поменшало – частина сучасників майже припинила творити. У 2023 році в The Naked Room виставки переносили по кілька разів, бо автори не могли завершити роботи.

Попри все на артринок в Україні виходить нова генерація колекціонерів. Ці люди вкладаються у збереження та розвиток національної культурної спадщини, описує співзасновниця Voloshyn Gallery Юлія Волошина.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні