В Україні розробили нові правила бронювання від мобілізації працівників компаній /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Війна
Дата

Мінекономіки розробило правила бронювання від мобілізації працівників компаній. Forbes дізнався деталі

В Україні розробили нові правила бронювання від мобілізації працівників компаній Фото Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Міністерство економіки України розробило критерії визначення критичних для економіки підприємств. Таке визначення дозволяє компанії бронювати співробітників від військової служби.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

На початку листопада Верховна Рада прийняла новий закон, що регулює порядок бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Документ – рамковий, конкретні критерії та порядок бронювання має затвердити Кабмін.

Наразі вони вже готові, підтвердили в пресслужбі Мінекономіки, а також джерела Forbes в уряді та галузевих бізнесових асоціаціях. Проєкт постанови на 24 сторінки є в розпорядженні Forbes. У Мінекономіки сподіваються, що Кабмін розгляне її вже цього місяця. Що міністерство пропонує держорганам та бізнесу.

Загальні положення: як працюватиме бронювання

Всі відстрочки від мобілізації, видані Мінекономіки, залишаться чинними до затвердження нових правил, йдеться в документі. Чи потрібно буде після цього заново проходити процедуру бронювання, не уточнюється. Списки заброньованих військовозобов’язаних співробітників має затверджувати Мінекономіки після погодження з Генштабом ЗСУ.

Хто може забронювати співробітників

Органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування. Відстрочка для них не може перевищувати терміну дії воєнного стану.

Держслужбовці категорій «А» та «Б» (керівники держорганів та їхні заступники, керівники структурних підрозділів, територіальних органів), а також працівники патронатних служб підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Заброньованих держслужбовців категорії «В» (всі інші співробітники) не може бути більше 40% штату.

Аналогічний розподіл передбачений і для органів місцевого самоврядування.

Підприємства, установи й організації, що мають мобілізаційні завдання, у разі коли бронювання необхідне для їхнього виконання. Термін – пів року з можливістю продовження на строк до шести місяців. Керівники таких підприємств та їхні заступники підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Заброньованих військовозобов’язаних має бути не більше 40% штату. Підвищити ліміт можна за окремого погодження Генштабу.

Підприємства, установи й організації, що виробляють товари, виконують роботи чи надають послуги, необхідні для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань. Термін – пів року з можливістю продовження на строк до шести місяців. Керівників і заступників бронюють незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Ліміт заброньованих військовозобов’язаних – не більше 40% штату. Підвищити його можна за окремого погодження Генштабу.

Підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Термін – пів року з можливістю продовження на строк до шести місяців. Керівників і заступників бронюють незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Ліміт заброньованих військовозобов’язаних – не більше 40% штату. Підвищити його можна за окремого погодження Генштабу.

Уповноважені банки, що включені до переліку уповноважених до роботи банків в умовах особливого періоду.

Як визначатимуть критично важливі для економіки підприємства

Щоб потрапити до переліку критично важливих, підприємство має відповідати трьом або більше критеріям зі списку:

  • Сплатити понад €375 000 податків, зборів, платежів до держбюджету протягом останнього календарного кварталу.
  • Сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів і позик) за останній календарний квартал має перевищувати €8 млн.
  • Мати стратегічне значення для економіки й безпеки держави (йдеться про перелік держпідприємств).
  • Мати важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади. Його визначають уповноважені органи державної влади.
  • Не мати заборгованостей зі сплати ЄСВ.
  • Середня місячна зарплата застрахованих осіб-працівників має бути не менше середньої заробітної плати по регіону.

Підтверджувати статус критично важливого підприємство має не рідше разу на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні