Категорія
Новини
Дата

Пільги на ввезення автомобілів можуть скасувати вже з 1 липня. Електромобілі пропонують звільнити від пенсійного збору

Право ввезення автомобілів в Україну з-за кордону без митних платежів можуть скасувати з 1 липня. Відповідна норма міститься в урядовому законопроєкті №7418, який зареєстровано у Верховній Раді. Водночас документом пропонується звільнити від пенсійного збору ввезення електромобілів.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Законопроєкт передбачає відновлення оподаткування для транспортних засобів, що ввозяться громадянами з 1 липня 2022 року. 
  • Крім того планується відновлення оподаткування для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи. За даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 300 млн грн ПДВ та ввізного мита.
  • Також уряд пропонує поновити оподаткування для підприємств, що не сплачують ввізне мито. В середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 500 млн грн ввізного мита.
  • Водночас законопроєктом пропонується звільнити від пенсійного збору ввезення електромобілів, який становить 3-5% від вартості авто в залежності від ціни. 
  • Реалізація положень законопроєту дозволить, зокрема, збільшити надходження до держбюджету митних платежів щонайменше на 3,5 млрд грн щомісячно з урахуванням теперішніх темпів імпорту, вважають автори документу.

Контекст

24 березня Верховна Рада прийняла закон, який звільняє від сплати митних платежів для фізосіб під час ввезення транспортних засобів. 8 квітня закон підписав президент Володимир Зеленський. 

На час воєнного стану ПДВ та ввізне мито на автомобілі та інший імпорт скасовуються для фізосіб та платників єдиного податку першої, другої та третьої груп. Крім того, фізособи під час ввезення транспорту не платитимуть акциз. Водночас відсутні обмеження на подальший перепродаж та кількість автомобілів.

В період звільнення від оподаткування імпорту ввезено понад 119 000 автомобілів. При цьому без сплати митних платежів оформлюють автомобілі преміум класу митною вартістю понад 1 млн грн. Через це держбюджет зазнав збитків у розмірі 13 млрд грн, заявляють автори законопроєкту.

Сума пільг при митному оформленні телефонів сягала понад 270 млн грн, пільги при митному оформленні одягу та взуття – понад 850 млн грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні