Категорія
Новини
Дата

«Північний потік – 2» не запустять. Віцеканцлер Німеччини відкинув пропозицію Путіна щодо збільшення постачання газу

Німеччина виступає проти введення в експлуатацію російського газопроводу «Північний потік – 2». Про це заявив віцеканцлер, міністр у справах економіки та захисту клімату Роберт Габек в інтервʼю ZDF, пише ЄП. На днях президент РФ Путін запропонував компенсувати скорочення поставок газу в Європу запуском «Північного потоку – 2».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Запуск трубопроводу «категорично неможливий», оскільки це означатиме збільшення залежності від російського газу, а Європа не може цього допустити, наголосив Габек. «Це було б підняттям білого прапора», – додав він.
  • Відповідаючи на питання щодо управління газовою кризою, Габек зазначив, що Німеччина досі досить добре переживала кризу. «Ми сильна країна, із сильною взаємодією між людьми… Путін побачить, наскільки ми сильні», – зазначив він.

Контекст

20 липня Путін заявив, що постачання газу до Європи газопроводом «Північний потік» може бути скорочено вже в липні. При цьому він запропонував компенсувати це запуском газопроводу «Північний потік – 2», цей проєкт було зупинено через вторгнення РФ до України. За словами Путіна, наступного тижня російський газовий монополіст «Газпром» відправить на ремонт газоперекачувальний агрегат, після чого потужність «Північного потоку» знизиться до 30 млн куб. м на добу – це 1/5 від його проєктної потужності.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Цього тижня Єврокомісія запропонувала новий законодавчий інструмент і план скорочення попиту на газ. Комісія пропонує новий регламент, який встановить ціль для всіх держав-членів щодо скорочення попиту на газ на 15% у період з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні