Категорія
Новини
Дата

Погіршення власного економічного становища за останні пів року відчули 60% українців – опитування «Рейтинг»

Більшість опитаних українців (60%) відчули погіршення власного економічного становища за останні пів року, у 35% – воно не змінилось, лише 5% відчули покращення. Такі результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», яке було проведене 5–7 вересня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Оцінки становища в Україні загалом гірші: 73% відчули погіршення, 13% опитаних говорять про відсутність змін, 9% заявили про покращення. 
  • Загалом стан справ в економіці респонденти оцінюють дещо краще, аніж у минулих опитуваннях, проте спостерігається зростання негативних оцінок щодо майбутнього, йдеться в коментарі «Рейтингу». 
  • Говорячи про економіку країни в майбутньому, 29% респондентів очікують покращення, 26% – думають, що нічого не зміниться, 32% очікують погіршення.  
  • Щодо особистої ситуації – 23% сподіваються, що наступного року їхнє особисте економічне становище покращиться, 41% вважають, що воно не зміниться, 21% – мають песимістичні погляди щодо цього.
  • Як зазначають соціологи, кращі оцінки стану власного економічного становища спостерігаються серед мешканців Заходу і Центру, молодших респондентів, тих, хто працює, та особливо тих, хто знайшов нову роботу. Майже такі ж тенденції і щодо оцінки майбутнього. Майбутнє економіки України відносно краще оцінюють мешканці Півдня.
  • За результатами дослідження, 61% опитаних вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку, 23% – протилежної думки, ще 16% – не змогли оцінити. 
  • Соціологи констатують, що зараз спостерігається зменшення кількості тих, хто оцінює напрямок розвитку країни як правильний. У всіх регіонах та серед всіх вікових груп продовжує переважати оцінка напрямку як правильного, йдеться у коментарі соціологічної групи «Рейтинг».
  • Аудиторія. Населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний звʼязок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтервʼю з використанням компʼютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%. Терміни проведення: 5–7 вересня 2023 р.

Контекст

На початку весни більшість економістів, які беруть участь у періодичних опитуваннях Центру економічної стратегії (ЦЕС), прогнозували в кращому випадку символічне зростання української економіки в 2023 році. Пів року по тому ситуація суттєво змінилася: аналітики здебільшого оптимістичні, попри все ще високу невизначеність стосовно тривалості війни, постійні ракетні атаки Росії та зрив зернової угоди.

Середній показник прогнозу зростання ВВП у 2023-му – 4,7%. Коридор очікувань щодо інфляції на кінець року – від 10% до 11,5%. Інша ситуація і з курсом долара. «Якщо в березні пʼять із семи опитаних аналітиків вважали, що курс гривні до кінця року перетне позначку у 40 грн/$, то зараз так не вважає ніхто», – зазначає заступниця виконавчого директора Центру економічної стратегії (ЦЕС) Марія Репко.

В чому причина такого оптимізму та чого очікувати від економіки у 2024-му, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні