Використання механізмів прямої підтримки є життєво необхідним у мирний час, а у часи війни й поготів. /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Допомога бізнесу на понад 41 млрд грн. Міністерка економіки Юлія Свириденко про шість основних економічних програм у проєкті держбюджету-2024

Використання механізмів прямої підтримки є життєво необхідним у мирний час, а у часи війни й поготів. Фото Getty Images

У проєкті держбюджету на 2024 рік на програми прямої підтримки української економіки закладено понад 41 млрд грн. Що це за проєкти та як вони допоможуть протистояти ворогу, розповідає міністерка економіки Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Проєкт державного бюджету на 2024 рік перегукується із висновками авторів The Economist. У матеріалі для останнього номера вони наголошують, що головний акцент для того, щоб Україна могла протистояти ворогу, має бути на підтримці та розвитку економіки України зараз, а не на планах повоєнної розбудови. 

Економіка війни

У нинішніх умовах економіка України має достатній потенціал для розвитку. Робимо все можливе, щоб його реалізувати, адже перемога на полі бою, крім відваги Збройних сил України, залежить також і від оборонних видатків. 

Кабінет міністрів очікує, що оборонні видатки наступного року майже повністю будуть покриті коштом податків і зборів. Із запланованих податкових надходжень на суму 1,56 трлн грн кожна копійка піде саме на видатки оборони. 

Такі очікування базуються на макропрогнозі уряду щодо розвитку економіки та зростанні ВВП України у 2024 році на 5%. Прогнозується зростання експорту на 7,5% і зменшення імпорту на 5,5%.

Щоб ці прогнози стали реальністю, маємо вирішувати безліч складних проблем в усіх сферах економіки. Серед важливих викликів — відновити навігацію в портах, без якої не зможемо відновити експорт

У таких складних обставинах безлічі викликів життєво важливо, аби бюджет працював для розвитку бізнесу.

Перш за все ми хочемо, щоб український бізнес активніше брав участь у забезпеченні потреб держави. Тут дороговказом може стати народне прислів’я: «Свій до свого по своє». 

Купувати вітчизняне – це стимулювати свою, а не чужу економіку. Це важливо як на побутовому рівні, коли купуєш одяг чи продукти в магазині, так і під час підготовки великих закупівель через тендери. 

Міністерство економіки постійно покращує систему публічних закупівель, щоб не лише ефективніше витрачати кошти бюджету, а й залучити більше українського бізнесу до виконання робіт та послуг для держави.

Уряд також розширює сфери, в яких участь бізнесу стане більшою. До прикладу, надання соціальних послуг. Для малого та середнього бізнесу в громадах може бути цікаво надавати соціальні послуги, як соціальний супровід військовослужбовців чи послуги із догляду. Й отримувати за це компенсацію із бюджету.

Але для розвитку економіки цього не достатньо. Ми бачимо, що навіть найзаможніші держави збільшують стимулювання свого бізнесу. Використання механізмів прямої підтримки є життєво необхідним у мирний час, а у часи війни й поготів. 

«Свій до свого по своє»

Доступні кредити

У 2024 році в Україні й надалі працюватиме найсуттєвіший інструмент фінансової підтримки бізнесу – програма «Доступні кредити 5-7-9». Вона дозволяє використовувати бізнесу ліквідність банків за доступними відсотками. У проєкті бюджету на 2024 рік закладено 18 млрд грн на цю програму. 

Через цей інструмент банківський ресурс направляться на найважливіші для економіки напрямки. Це постійна робота Міністерства економіки. Нещодавно уряд вніс зміни у програму й визначив її пріоритетними напрямами – стимулювання переробної галузі, кредитування енергоефективних заходів та підтримка бізнесу на територіях, які зазнали найбільших руйнувань. 

Для цього збільшено ліміт до 150 млн та термін кредитування до 10 років. 

Мікрогранти для бізнесу

Ще одна вкрай ефективна програма допомоги малому та середньому бізнесу під час війни – мікрогранти, які мають сприяти економічній активізації українців. Книжкові магазини, кав’ярні, пекарні, малі виробництва та багато іншого – завдяки грантам вдалося стимулювати створення чи розвиток понад 7000 бізнесів по всій країні. 

Це найкраща інвестиція в тих, хто мріє робити власну справу, хто вірить в майбутнє, навіть якщо через війну втратили роботу чи були змушені переїхати у нові міста чи країни. 

Наступного року планується видати 12 700 мікрогрантів. Окремий фокус на ветеранів, ветеранок та їхні родини, яким планується надати додатково 1300 грантів. 

На це передбачено в проєкті держбюджету-2024 понад 3,5 млрд грн. Ще 1,4 млрд грн заклали на гранти для переробних підприємств, на створення теплиць чи розвиток садівництва або ягідництва. 

Розвиток промислового виробництва

Важливий елемент прямої підтримки бізнесу – розвиток промислового виробництва. У 2024 році продовжимо видавати гранти на розвиток переробних підприємств і як наслідок – створення додаткових робочих місць. 

Підприємства активно користуються можливістю вкладати власні кошти, знаючи, що на ці інвестиції можна отримати грант до 8 млн грн. Цього року очікується, що вдасться видати 700 грантів. Орієнтир на наступний рік – 1000 грантів. Фінансування на ці гранти передбачене з тих самих джерел, що і мікрогранти.

Програми для підтримки та стимулювання розвитку бізнесу у проєкті держбюджету України на 2024 рік.

Програми для підтримки та стимулювання розвитку бізнесу у проєкті держбюджету України на 2024 рік.

єОселя

Для підтримки та розвитку будівельної галузі, а ще всіх тих українців, які хочуть мешкати в Україні та мати гідні житлові умови, продовжуємо програму єОселя

Передбачається, що в рамках бюджету на 2024 рік ця програма отримає 9,4 млрд грн. Орієнтир уряду – задовольнити попит на фінансування 10 000 квартир цього року та 12 000 у 2024 році. Для цього будемо залучати додаткові джерела надходжень.

Компенсації вартості української сільгосптехніки

2024 року повертатимемось до фінансування компенсації вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Свого часу ця програма збільшила попит на українську агротехніку вдвічі. 

Велике виробництво аграрної продукції в Україні має спонукати до виробництва аграрної техніки теж саме тут, в Україні. Сподіваюся, що 1 млрд грн державної підтримки стане для цього гарним поштовхом.

Підтримка індустріальних парків

Ще один важливий пріоритет – підтримка індустріальних парків. У рамках програми релокації підприємств головним викликом було знайти місце для розташування виробництв. Цей же виклик стоїть для нових виробництв. 

Кабмін створює регуляторне середовище для індустріальних парків та виділяє 1 млрд грн на їх облаштування. Також виділяємо 3 млрд на державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні. 

Підтримка гуманітарного розмінування 

Розвиток підприємницької активності в Україні важко уявити без безпекової складової. Робимо ставку на бізнес і конкуренцію у подоланні критичної проблеми – мінного забруднення сотень тисяч гектарів сільськогосподарських земель. 

На послуги та роботи з розмінування у проєкті кошторису передбачено 2 млрд грн. Заохочуємо приватні компанії активно розміновувати землі через систему тендерів у «Прозорро». Це і прискорення розмінування, і збільшення ринку послуг з розмінування, і головне – пошук найоптимальніших цін на ці послуги.

Сумарно програми прямої підтримки української економіки складатимуть понад 42 млрд грн. Це не так і багато на фоні суми податків, сплачених бізнесом. 

Але в наших умовах важать не так суми, як напрями цих видатків: допомагати з доступом до фінансів, активізувати економічно активних людей, розвивати промислове виробництво і залучати бізнес до розмінування. 

Вірю, що така видима рука допомоги дозволить посилити довгострокову витривалість економіки України під час війни.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні