Польща допустить українських спостерігачів до розслідування вибуху ракети, фахівці вже в дорозі /відкриті джерела
Категорія
Новини
Дата

Польща допустить українських спостерігачів до розслідування вибуху ракети, фахівці вже в дорозі

відкриті джерела

Президент Польщі Анджей Дуда не бачить перешкод для участі українських спостерігачів у розслідуванні причин ракетного вибуху, внаслідок якого у вівторок біля кордону з Україною загинуло двоє людей, заявив голова Управління національної безпеки Яцек Сєвера, пише Bloomberg. За словами президента Володимир Зеленського, українські слідчі вже прямують на місце вибуху в Польщі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення, зрештою, залежатиме від угоди з іншими членами НАТО, сказав Сєвера у четвер на радіо RMF FM. За словами Сєвери, розслідування проведуть польські прокурори.
  • Раніше лідери НАТО та Польщі заявили, що немає жодних ознак того, що удар був навмисною атакою Росії і що ракета, найімовірніше, була випущена засобами ППО України. 
  • Україна, найімовірніше, отримає доступ до місця вибуху, заявив у четвер головний радник президента Польщі із зовнішньої політики, пише Reuters.
  • Президент Польщі Анджей Дуда повідомив у середу, що доступ до місця вибуху вимагатиме згоди обох країн, які ведуть розслідування, Польщі та США.
  • «На місці знаходиться польсько-американська слідча група», – сказав радник Дуди Якуб Кумоч телеканалу TVN 24. Якщо не буде заперечень, доступ українські фахівці можуть отримати вже найближчим часом. Кумоч повідомив, що Польща має відеодокази вибуху. Він додав, що хоче, щоб українці ознайомилися з цими матеріалами першими, звʼязавшись із тими, хто веде слідство.
  • Хоча Варшава та Київ розходяться в думках щодо того, звідки було випущено ракету, вони та інші західні союзники єдині в думці, що зрештою Росія винна в інциденті, який стався внаслідок її бомбардування України.
  • На форумі Bloomberg президент України Володимир Зеленський сказав, що українські слідчі виїжджають на місце в Польщі, щоби приєднатися до розслідування вибуху. Офіційні особи у Варшаві заявили, що представлять Києву всі зібрані докази.

Контекст

Під час найбільш масованого ракетного обстрілу України 15 листопада, одна з ракет впала на території Польщі поблизу українського кордону. У результаті загинуло двоє людей. 

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». Він попросив не розповсюджувати неперевірену інформацію до завершення засідання.

Польща є членом НАТО з 1999 року. Принцип колективної оборони НАТО лежить в основі установчого договору і закріплений у п’ятій статті. П’ята стаття передбачає, що напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх членів Альянсу.

Ракета, яка впала в польському селі неподалік кордону з Україною, ймовірно, була С-300, заявив 16 листопада президент Польщі Анджей Дуда. За його словами, все вказує на те, що ця ракета була випущена із системи протиповітряної оборони. «… немає жодних доказів того, що її запустила російська сторона», – сказав президент Польщі.

НАТО та низка західних лідерів закликали до ретельного розслідування інциденту. Водночас Україна заявила, що готова передати партнерам наявні докази російського сліду.

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що ракета, яка впала у вівторок у Польщі, була не українською

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні