Дуда заявив, що Польща не має доказів навмисної атаки РФ. Як відреагували на падіння ракети С-300 лідери західних країн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Дуда заявив, що Польща не має доказів навмисної атаки РФ. Як відреагували на падіння ракети С-300 лідери західних країн

Getty Images

Ракета, яка викликала вибух у польському селі неподалік кордону з Україною, ймовірно, була С-300, заявив президент Польщі Анджей Дуда, пише Reuters. НАТО та низка західних лідерів закликали до ретельного розслідування інциденту, Україна готова передати партнерам наявні докази російського сліду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «За інформацією, яку маємо ми і наші союзники, це була ракета С-300 радянського виробництва, стара ракета, і немає жодних доказів того, що її запустила російська сторона», – сказав президент Польщі
  • Дуда заявив, що все вказує на те, що ця ракета була випущена із системи протиповітряної оборони. 
  • «Дуже правдоподібно, що це була ракета української ППО», – сказав він за підсумками засідання Ради національної безпеки країни.
  • Україна виступає за спільне з партнерами подальше максимально детальне вивчення інциденту з падінням ракети у Польщі і просить доступу для українських фахівців до місця вибуху, каже секретар РНБО України Олексій Данілов.
  • «Готові передати партнерам наявні у нас докази російського сліду. Очікуємо також від партнерів інформацію, на підставі якої був зроблений остаточний висновок про те, що йдеться про ракету української ППО. Лише Росія та її ракетний терор винні у тому, що сталося», – зазначив він.
  • Вибух на сході Польщі, ймовірно, був спричинений українською ракетою ППО, випущеною по російській балістичній ракеті, заявили в НАТО, додавши, що немає жодних ознак навмисної атаки чи підготовки Росією наступальних військових дій проти НАТО.
  • «Це не провина України. Росія несе остаточну відповідальність, продовжуючи свою незаконну війну проти України», – заявив журналістам у Брюсселі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
  • Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо у розмові з президентом України Володимиром Зеленським наголосили на важливості повного розслідування ракетного удару по Польщі, повідомив у середу офіс Сунака.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що обставини ракетного удару по польській території мають бути ретельно розслідувані, проте вже зрозуміло, що його не сталося б, якби РФ не вела війну проти України.
  • Президент Франції Еммануель Макрон у розмові з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким висловив готовність Франції підтримувати розслідування.
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив занепокоєння через падіння ракет у Польщі і сподівається на те, що розслідування буде проведене ретельно, пише Reuters із посиланням на заступника речника генсека ООН Фархана Хака.
  • «Абсолютно важливо уникати ескалації війни в Україні», – заявив представник генсека ООН.

Контекст

15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти запустили 84 ракети), повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, 15 листопада Росія випустила по Україні понад 90 ракет, 70 ракет збили ППО України. Але є пошкодження 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. За розрахунками Forbes, вартість ракет, випущених під час атаки 15 жовтня, $700–900 млн.

В Офісі президента повідомили, що найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. 

Під час найбільш масованого ракетного обістрілу України 15 листопада, російські ракети влучили на територію Польщі, яка є членом НАТО. У результаті загинуло двоє людей. Про це спочатку написало агентство Associated Press з посиланням на неназваного офіційного представника розвідки США.

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». Він попросив не розповсюджувати неперевіренну інформацію до завершення засідання.

Польща є членом НАТО з 1999 року. Принцип колективної оборони НАТО лежить в основі установчого договору і закріплений у п’ятій статті. П’ята стаття передбачає, що напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх членів Альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні