Володимир Зеленський прокоментував падіння С-300 на території Польщі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Я вважаю, що це була російська ракета». Зеленський прокоментував падіння С-300 на території Польщі

Володимир Зеленський Фото Getty Images

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що ракета, яка впала у вівторок у Польщі, була не українською. Про це він сказав журналістам у середу в Києві, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами президента, він отримав доповіді від командування ЗСУ та Повітряних сил і «не може їм не довіряти». «Я не сумніваюся, що це була не наша ракета», – сказав Зеленський. 
  • Президент також вважає, що Україну треба було допустити на місце катастрофи. «А можна не говорити остаточні висновки? Чи маємо право бути у слідчій групі? Звісно», – сказав він.
  • «Я вважаю, що це була російська ракета, виходячи з довіри до доповідей військових», – наголосив президент.

Контекст

Під час найбільш масованого ракетного обстрілу України 15 листопада, одна з ракет впала на території Польщі поблизу українського кордону. У результаті загинуло двоє людей. 

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». Він попросив не розповсюджувати неперевіренну інформацію до завершення засідання.

Польща є членом НАТО з 1999 року. Принцип колективної оборони НАТО лежить в основі установчого договору і закріплений у п’ятій статті. П’ята стаття передбачає, що напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх членів Альянсу.

Ракета, яка впала в польському селі неподалік кордону з Україною, ймовірно, була С-300, заявив 16 листопада президент Польщі Анджей Дуда. За його словами, все вказує на те, що ця ракета була випущена із системи протиповітряної оборони. «… немає жодних доказів того, що її запустила російська сторона», – сказав президент Польщі.

НАТО та низка західних лідерів закликали до ретельного розслідування інциденту. Водночас Україна заявила, що готова передати партнерам наявні докази російського сліду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні