Категорія
Новини
Дата

Польща офіційно підтвердила, що на її територію впала ракета російського виробництва

Міністерство закордонних справ Польщі підтвердило, що на територію країни впала ракета російського виробництва, в наслідок чого загинуло дві людини, пише Onet.pl

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «15 листопада 2022 року протягом багатьох годин відбувався черговий масований обстріл збройними силами РФ всієї території України та її критичної інфраструктури. О 15:40 в районі села Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинуло двоє громадян Республіки Польща», — йдеться в повідомленні польського МЗС, яке зʼявилось опівночі.
  • У звʼязку з цією ситуацією міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау викликав посла Росії до МЗС з вимогою негайно надати детальні пояснення.
  • Наразі це найдетальніше повідомлення від польського уряду про ситуацію у Пшеводово. В уряді вперше повідомили, що причиною стала «ракета російського виробництва». Раніше речник уряду Пьотр Мюллер говорив лише про «вибух, який призвів до загибелі двох громадян Польщі».
  • Раніше Міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро повідомляв у Twitter тільки про те, що стався «вибух ракети», але не уточнив, якої саме. 

Контекст

Під час найбільш масованого ракетного обістрілу України 15 листопада, російські ракети потрапили на територію Польщі, яка є членом НАТО. У результаті загинуло двоє людей. Про це спочатку написало агентство Associated Press з посиланням на неназваного офіційного представника розвідки США.

Премʼєр міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». Він попросив не розповсюджувати неперевіренної інформації до завершення засідання.

Польща є членом НАТО з 1999 року. Принцип колективної оборони НАТО лежить в основі установчого договору і закріплений у п’ятій статті. П’ята стаття передбачає, що напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх членів Альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні