Категорія
Новини
Дата

Польща підвищує бойову готовність деяких військових підрозділів після вибуху поблизу українського кордону

Речник польського уряду Пьотр Мюллер на пресконференції повідомив, що в районі Грубешова стався вибух, який призвів до загибелі двох громадян. У зв’язку з цим уряд ухвалив рішення підвищити боєготовність деяких військових підрозділів, ідеться в повідомленні Канцелярії прем'єр-міністра Польщі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Правоохоронці зʼясовують обставини щодо вибуху, однак подробиці не розголошуються, йдеться в заяві речника польского уряду Мюллера.
  • «З огляду на ситуацію, що склалася, були реалізовані процедури, які передбачені в такій ситуації, в тому числі щойно ухвалене рішення про підвищення готовності певних бойових, військових частин на території Польщі та про підвищення бойової готовності підрозділів силових структур в нашій країні», – заявив Мюллер.
  • Він також повідомив, що було вирішено «провести перевірку наявності підстав для запуску процедур відповідно до статті 4 НАТО». Вона передбачає, що сторони консультуватимуться між собою щоразу, коли, на думку якоїсь із них, виникне загроза територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої зі сторін.
  • Президент Польщі Анджей Дуда також повідомив, що говорив зі Столтенбергом про статтю 4 НАТО. «Ми контактуємо з союзниками і розраховуємо на розмову з американською стороною», – додав він. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг написав: «НАТО стежить за ситуацією, а члени Альянсу проводять тісні консультації. Важливо, щоб усі факти були встановлені». 
  • Також Дуда повідомив, що проводить термінову розмову з президентом США Джо Байденом. Результати розмови не повідомлялися. Наразі триває розмова Дуди з президентом України Володимиром Зеленським.

Контекст

Під час найбільш масованого ракетного обістрілу України 15 листопада, російські ракети потрапили на територію Польщі, яка є членом НАТО. У результаті загинуло двоє людей, писав Associated Press з посиланням на неназваного офіційного представника розвідки США. Польська влада поки офіційно визнала лише факт вибуху і загибелі людей.

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». 

Падіння російських ракет на територію НАТО в Польщі підтвердив міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс у Twitter. Він висловив співчуття «польським братам по зброї». 

Міністерство оборони США наразі не підтверджує факт падіння російських ракет. У відомстві вивчають дану інформацію. 

«Нам відомо про повідомлення у пресі, що нібито дві російські ракети вдарили по місцевості на території Польщі неподалік кордону з Україною. Я можу сказати вам, що наразі ми не маємо жодної інформації, щоб підтвердити ці повідомлення, і ми вивчаємо це далі», — повідомив речник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні