Категорія
Новини
Дата

Полтавський ГЗК знову може залишитися без вагонів. Офіс генпрокурора подав нове клопотання про арешт

1 хв читання

Офіс генпрокурора подав клопотання про повторний арешт та заборону використання 2382 напіввагонів Полтавського ГЗК групи Ferrexpo. Раніше суд визнав його необгрунтованим, а за час дії заборони найбільший український експортер залізорудних котунів зазнав збитків на понад 100 млн грн, йдеться у повідомленні пресслужби Ferrexpo.

Деталі

  • Судове засідання щодо цього клопотання кілька разів переносилось. Наразі відомо, що розгляд відбудеться 12 червня о 9:30 у Печерському районному суді міста Києва.
  • Клопотання подане в межах кримінального провадження про ймовірний незаконний збут нефракційного відсіву в період 2019-2021 років.
  • Фактично, прокурор просить повторно накласти арешт на майно з тією ж метою та з тих самих підстав, що і раніше. Жодних нових підстав для встановлення подальшої заборони використання напіввагонів в клопотанні не вказано, зазначає Ferrexpo
  • Підприємство заявляє, що потреби в арешті майна немає, зважаючи на те, що досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено. 
  • Також відсутні будь-які правові підстави для спеціальної конфіскації, оскільки напіввагони набуті у власність задовго до інкримінованого періоду, йдеться у пресрелізі.
  • Полтавський ГЗК вважає, що ДБР перевищило свої повноваження, оскільки у справі не оголошено підозру жодному держслужбовцю. Згідно з українським законодавством, ДБР не має повноважень розслідувати діяльність приватного бізнесу.
  • ПГЗК закликав ДБР та Офіс генпрокурора припинити перешкоджання діяльності підприємства та відкликати подане клопотання про арешт.

Контекст

У жовтні 2023 року Київський апеляційний суд ухвалив рішення про арешт та заборону використання 2382 напіввагонів Полтавського ГЗК за поданням прокурорів Офісу Генпрокурора та ініціативи слідчих ДБР. Це було зроблено у рамках кримінального провадження щодо ймовірного незаконного збуту нефракційного відсіву в період 2019-2021 років.

У квітні 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва скасував арешт напіввагонів у частині заборони їх використання, визнавши його необґрунтованим. Проте заборона відчуження та розпорядження залишилася в силі. За оцінками Ferrexpo, за час дії заборони Полтавський ГЗК зазнав прямих збитків у 103,3 млн грн.

5 червня ДБР повідомило, що завершило розслідування у справі сімох посадовців та службовців Полтавського ГЗК. За версією слідства, упродовж 2019-2021 років керівництво ГЗК без спецдозволів на користування надрами реалізувало мінеральну сировину на майже 80 млн грн. ДБР заявило, що потім цю сировину перепродавали дорожче через залучені до схеми підприємства. Йдеться про реалізацію щебеню, який виготовляли з видобутих у кар’єрі відходів. За версією правоохоронців, сума оборудки становила понад 370 млн грн.

Ferrexpo – залізорудна компанія з активами в Україні. Компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольній Костянтину Жеваго, належить 50% Ferrexpo, компанії BlackRock – 6,74%. Ferrexpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК та 99,9% Біланівського ГЗК.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні