Категорія
Новини
Дата

Понад 1600 розробок та гранти на $3,2 млн. Які досягнення Brave1 за рік

За рік роботи кластеру оборонних технологій Brave1 учасники отримали 186 грантів на свої розробки на $3,2 млн, повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Кластер працює за 12 напрямами, серед них – БпЛА, засоби розвідки, наземні роботизовані комплекси, системи РЕБ, навігаційні системи, розмінування, військова медицина тощо.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Федорова, Brave1 за рік став defense-tech екосистемою з понад 900 інноваторами, які створили більш ніж 1 600 розробок. Зокрема, понад 300 – у сфері БпЛА, понад 200 розробок роботизованих наземних комплексів (НРК), більш як 200 у сфері штучного інтелекту та понад 100 засобів радіоелектронної боротьби та розвідки (РЕБ/РЕР).
  • Зазначається, що уже 60 розробок кодифіковано згідно зі стандартами НАТО. 
  • Кластер має десятки технологічних рішень у кожному з 12 напрямків, які держава купує для фронту. «Зі свіжого — передали на фронт 2000 одиниць РЕБу ближньої дії від українських розробників, учасників кластера Brave1, і роботизовані платформи ШаБля», – повідомив очільник Мінцифри.
  • Brave1 зосередиться на розробках наземних роботизованих комплексів, РЕБ, на штучному інтелекті в оборонних технологіях та БпЛА.
  • Кластер планує збільшити кількість та обсяг виданих грантів розробникам defense-tech рішень. Для цих цілей вже передбачено 1,5 млрд грн у держбюджеті України на 2024 рік. Сама ж сума грантів буде збільшена до 500 000 грн, 1 млн грн, 2 млн грн, 4 млн грн та 8 млн грн. Ці кошти буде розподілено на розвиток технологічних рішень.

Контекст

Brave1 – спільна ініціатива Міноборони з Генштабом, РНБО, Мінстратегпромом та Мінекономіки. Кластер об’єднує сотні топових розробників та військових для найкращої взаємодії. Як зазначають в Мінцифри, Сили оборони можуть поставити конкретні завдання розробникам, а компанії – отримати профільну підтримку й грант на розвиток продукту.

У 2024-му Міністерство цифрової трансформації отримає з бюджету 2,5 млрд грн. Це в чотири рази більше, ніж у 2023-му. 70% суми – на фінансування Brave1. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні