Категорія
Новини
Дата

Міноборони придбало 4000 дронів через Prozorro, перші партії вже поставлені ЗСУ

Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони за результатами торгів на Prozorro уклала контракти на постачання 3000 БпАК DJI Mavic 3E та 1000 DJI Mavic 3T, повідомляє пресслужба відомства. Загальна сума укладених контрактів – 575,2 млн грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За результатами угод середні ціни одного дрона склали: 126 900 грн для DJI Mavic 3E з трьома додатковими акумуляторами та зарядним пристроєм, а для DJI Mavic 3T з такою ж комплектацією – 194 200 грн.
  • Директорка ‭Агенції оборонних закупівель Марина Безрукова зазначила, що коли відомство отримало можливість купувати «Мавіки», була використана нова процедура рамкової угоди в Prozorro, і цей підхід виправдав себе. «На деяких торгах змагалися по 6–7 учасників, які знижували ціну під час аукціону. Зрештою, ми змогли отримати рекордно низькі для держави ціни…», – сказала Безрукова. 
  • Перші партії закуплених безпілотних авіаційних комплексів уже поставлені до військових частин. 
  • Зараз у системі Prozorro тривають закупівлі Агенції оборонних закупівель на придбання ще 6000 дронів: 4500 комплексів Mavic 3E та 1500 комплексів Mavic 3T.

Контекст

У лютому цього року Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro. 

Mavic, Autel та Matrice – базові дрони на першій лінії, які є «очима» піхоти, каже екскомандир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки Олег Берестовий. Масштаби використання таких дронів на фронті – десятки, а то й сотні тисяч, говорить командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко

Держава розраховує підвищити конкуренцію серед постачальників і таким чином зменшити вартість трьох популярних на фронті дронів, зазначив Федоров. Відтепер будь-який постачальник цих моделей зможе подати заявку на участь у тендерах у рамках урядового проєкту із закупівлі безпілотників «Армія дронів». Як нововведення змінює правила гри, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні