Очільник Мінцифри Михайло Федоров /Даніяр Сарсенов
Категорія
Інновації
Дата

Бюджет Мінцифри хочуть збільшити на понад 300% у 2024 році. Куди міністерство Федорова спрямує 2,5 млрд грн

Очільник Мінцифри Михайло Федоров Фото Даніяр Сарсенов

Міністерство цифрової трансформації отримає з бюджету 2,5 млрд грн у 2024 році, що в чотири рази більше, ніж у 2023-му. Чому видатки суттєво збільшили та які проєкти в планах Мінцифри

Верховна Рада у першому читанні ухвалила проєкт держбюджету на 2024 рік. Бюджет Мінцифри в ньому виріс до 2,5 млрд грн, хоча торік міністерству виділили лише 616 млн грн. Що стало причиною збільшення?

Очільник міністерства Михайло Федоров курує одразу кілька проєктів: «Армію дронів», цифровізацію грального бізнесу, податковий простір «Дія.City» тощо. «Він один із небагатьох адекватних міністрів. У депутатів до нього немає питань», – говорить на правах анонімності депутат бюджетного комітету.

Також Федоров – один із небагатьох міністрів, які мають прямий доступ до президента Володимира Зеленського, говорила у вересні Forbes Юлія Клименко, депутатка «Голосу». «Довіра з боку президента, який має більшість у парламенті, добре впливає на те, щоби бюджетні пропозиції відповідного міністерства позитивно розглядалися», – каже перший заступник голови антикорупційного комітету Верховної Ради, нардеп Ярослав Юрчишин. 

Коментувати збільшення видатків у самому міністерстві не поспішають. «Детальніше про ініціативи можна буде розповісти лише після прийняття проєкту Закону», – прокоментували у пресслужбі Мінцифри. Forbes звернувся до міністерства з офіційним запитом, проте станом на момент публікації матеріалу не отримав відповіді.

Оборонний проєкт Мінцифри 

У квітні 2023-го у Федорова з’явився ще один новий проєкт – оборонний кластер Brave1. З початку повномасштабного вторгнення фінансуванням MilTech-стартапів займався Ukrainian Startup Fund (USF), який запустив програму подвійного призначення. «На сьогодні вона вже завершується, оскільки потужно запрацював проєкт Brave1», – каже голова фонду Павло Карташов.

За майже пів року роботи через платформу пройшло 640 розробок, уже профінансовано 68 проєктів на суму $1,22 млн, говорила 20 жовтня в інтервʼю Liga керівниця оборонного кластера Brave1 Наталія Кушнерська. Серед них – бойові роботи з турелями, безпілотники зі штучним інтелектом, морські дрони та системи протидії РЕБу, які пройшли перевірку Генштабу ЗСУ.

У бюджеті Мінцифри на фінансування Brave1 припадає 1,5 млрд грн (понад $39 млн), або 70% всієї суми. «Гроші підуть у статутний капітал Brave1 на гранти defense-tech компаній», – розповів на правах анонімності високопоставлений співрозмовник у Мінцифри, дотичний до проєкту. 

Стартапи можуть отримати від Brave1 $25 000 гранту на масштабування, $5000 – на акселерацію, оформлення документів тощо. У наступному році сума гранта може збільшитися до $100 000. «Стратегія держави в режимі воєнного часу передбачає фокус на посилення спроможностей країни в галузі оборони й безпеки», – каже Кушнерська. 

Пріоритет кластера – наземні роботизовані комплекси, радіоелектронна розвідка та радіоелектронна боротьба, додає вона. Саме ці технології фінансуватимуться першочергово.

Бюджет Мінцифри хочуть збільшити на понад 300% у 2024 році. Куди міністерство Федорова спрямує 2,5 млрд грн /Фото 1

Пріоритетні напрями Brave1

Цивільні проєкти Мінцифри

Близько 17%, або 438,7 млн грн, Мінцифри планує спрямувати на розширення функціонала «Дії», яку в основному фінансує американська урядова агенція USAID. Заявлені майбутні функції «Дії» – сервіс електронного бронювання від мобілізації «єБронювання», який планують запустити через державний портал, а також трансформація державного управління у «Дія Office». 

Трохи більш як 168 млн грн Мінцифри виділило на операційку державних електронних інформаційних ресурсів. Імовірно, йдеться про «Дію» та інші диджитал-платформи. Forbes звернувся за коментарем до керівника з розвитку електронних послуг Мстислава Баніка, однак він не відповів у месенджері на момент публікації матеріалу. 

Ще 300 млн грн з бюджету розраховано на Національну програму інформатизації – комплекс проєктів з розвитку електронного врядування. Йдеться про цифровізацію в держуправлінні та розвиток інтернету в Україні. 

Найменше з держбюджету отримає нещодавно анонсований Зеленським проєкт «Мрія». Це застосунок для моніторингу освітнього процесу та здібностей учнів. На нього виділять трохи більш як 142 млн грн. Додаток уже у розробці, сказали Forbes у пресслужбі Мінцифри. У планах – запустити бета-тест на 50 шкіл до кінця 2023-го, а за рік – для всіх шкіл України.

Попри збільшення державного фінансування, бюджетні кошти не основне джерело для міністерства. «Мінцифри завжди починає проєкти без державних коштів», – говорив Федоров в інтерв’ю Forbes у вересні 2023-го. Звична практика – залучати донорів. «Армія дронів» рік фінансувалася лише державною фандрейзинговою платформою UNITED24. За цей час проєкт законтрактував 4106 дронів на суму 4,4 млрд грн. У липні уряд виділив на проєкт 40 млрд грн із бюджету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні