Категорія
Новини
Дата

Система YouControl опублікувала дослідження про частки українського бізнесу у російських компаніях. Головні факти

273 українські компанії та організації мають звʼязки з 251 російським підприємством, йдеться у дослідженні аналітичної онлайн-системи для бізнесової аналітики та перевірки контрагентів YouControl, яка проаналізувала дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб Росії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 40 українських компаній, які мають частку в російських активах, входять до відомих фінансово-промислових груп або груп компаній.
  • 13 груп повʼязані з публічними особами України – народними депутатами, депутатами місцевих рад тощо.
  • Понад 20% від загальної кількості компаній, що мають звʼязки із російським бізнесом, працюють у сфері нерухомості. Близько 13% – у сфері оптової торгівлі різними товарами. Майже 8% – у сфері будівництва, понад 5% задіяні в сільському господарстві.
  • Більше половини українських компаній із проаналізованого переліку є власниками істотної участі російських компаній – 50% та більше статутного капіталу. Із них 66 підприємств володіють 100%.

Контекст

ТОВ «Центрально-європейська кондитерська компанія», яка входить до корпорації «Рошен», володіє ТОВ «Рошен», яке зареєстроване у Липецькій області Росії. ПАТ «Севморзавод», бенефіціаром якого виступає сам Порошенко, є учасником двох кримських компаній, що перереєстровані згідно з російським законодавством. Доповнено. Після публікації новини преслужба Порошенка заявила, що у пʼятого президента немає бізнесів в РФ. Фабрика Рошен у Липецьку була закрита. «Попри спроби менеджменту ліквідувати юридичні особи, зареєстровані в РФ, це неможливо було зробити через заборону та незаконну протидію з боку органів влади країни агресора», – йдеться у коментарі.

ПРАТ «Дніпровагонмаш», бенефіціаром якого є ексдепутат України та основний власник «ТАС» Сергій Тігіпко, володіє однойменним ТОВ у Москві, заявляють у YouControl.

Українська компанія «Авто Бізнес Груп», бенефіціаром якої є батько народного депутата України 3–4-го, 6–9-го скликань Нестора Шуфрича – Іван Юлійович Шуфрич, володіє понад 90% російської ТОВ «Естейт Холдинг Груп», що зареєстровано в Москві в 2015 році та працює у сфері нерухомості.

Компанії ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур», ТОВ «Інвестиційна компанія «Терра-Інвест» та ТОВ «Інвестиційна компанія «Укркапітал», бенефіціаркою яких є Оксана Марченко, дружина нардепа Віктора Медведчука, спільно володіють ТОВ «Таврия-Инвест», яке зареєстровано у Ялті.

АТ «Мотор Січ» – провідна корпорація виробництва авіаційних газотурбінних двигунів, міноритарним акціонером якої є ексдепутат України Вʼячеслав Богуслаєв, є співвласницею двох російських компаній, зареєстрованих у м. Москві. 

Співвласниками російських компаній також є ексдепутати Григорій Дашутін, Олег Кришин, Анатолій Шкрібляк, родина ексдепутата Леоніда Сергієнка, син ексдепутата Ігоря Шкірі, мати депутата Одеської міської ради Андрія Кісловського, ексміський голова м. Ясинувата Донецької області Євген Іщенко-Гіллер, український підприємець Валерій Шамотій.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні