Категорія
Новини
Дата

Porsche вийде на IPO з оцінкою до €85 млрд. Гроші планують направити на сегмент електрокарів

Група Volkswagen, у яку входить Porsche, готує вихід німецького виробника автомобілів преміум-класу на фондову біржу. Залучені на IPO кошти планують направити на розвиток сегмента електроавтомобілів, повідомляє Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Porsche може бути оцінена в €60-85 млрд. Вартість усієї групи Volkswagen досягає близько €112 млрд, повідомляє видання.
  • IPO може відбутися у другій половині 2022 року, хоча терміни ще не визначені. Розмістити можуть прості акції, що фіксують право їхнього власника керувати компанією.
  • Volkswagen Group та її основний акціонер Porsche SE ще не дійшли до фінального рішення щодо формату лістингу. Угода напрацьовується і буде залежати від схвалення рад директорів обох компаній.
  • Привілейовані акції Volkswagen зросли на 10% після оголошення у вівторок про можливе IPO.

Контекст

Один з найбільших автовиробників Європи Volkswagen протягом багатьох років прагнув кинути виклик виробнику електроавтомобілів Tesla.

Компанія Porsche остаточно стала частиною концерну Volkswagen у 2012 році.

Глобальні продажі Porsche у 2021 році склали 301 915 автомобілів, що на 11 % більше, ніж у 2020 році. Найбільше зростання зафіксовано на Американському континенті — 84 657 (+22%). Китай — найбільший ринок збуту для Porsche — 95 671 (+8%). Клієнтам у Європі продано 86 160 автомобілів — на 7% більше, ніж у 2020 році.

Повністю електричний Porsche Taycan продемонстрував стрімке зростання: загалом 41 296 одиниць, що більш ніж вдвічі перевищує кількість поставок у 2020 році.

У 2018 році фінансовий директор Porsche Лутц Мешке вперше розповів про переваги потенційного IPO, але тоді Volkswagen не підтримала цю ідею.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні