Категорія
Новини
Дата

Криза автопрому. Скільки доведеться чекати, щоб купити популярне в Україні авто – KIA Sportage, Renault Duster чи Toyota RAV4 (уточнено)

Криза автопрому. Скільки доведеться чекати, щоб купити популярне в Україні авто – KIA Sportage, Renault Duster чи Toyota RAV4 (уточнено) /Shutterstock

Shutterstock

Криза на світовому ринку автопрому докотилася й до України. Щоб купити популярну машину, доведеться стати в чергу. Скільки днів потрібно чекати, поки приїдуть найпопулярніші автомобілі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Продажі світових автовиробників у 2021 році падають через дефіцит напівпровідників, викликаний постпандемічним сплеском споживання. Компаніям не вистачає мікрочіпів, що використовуються в тому числі для систем запуску та гальмування, навігації та мультимедіа. За даними BCG, через дефіцит складових у світі буде випущено на 7–9 млн автомобілів менше. General Motors, наприклад, уже повідомила, що 2021-го продала на 33% менше авто, ніж за аналогічний період 2020 року.

McKinsey & Company прогнозує, що криза закінчиться ще нескоро і триватиме місяцями. А Ола Калленіус, голова Mercedes-Benz, стверджує, що постачання налагодиться не раніше 2023 року.

Крім дефіциту запчастин, збільшився час доставки. Через величезний попит на відправку з Китаю, США та інших країн, за даними маркетплейсу морських перевезень Freightos, середній час доставки морських вантажів збільшився з 41 дня минулого року до 70 днів.

Найпопулярніший автомобіль серед українців, за даними Autoconsulting, – Toyota RAV4, який коштує 687 000 грн. Таких продано 4771 штука з приблизно 76 000 нових машин з початку року. Але щоб отримати Toyota RAV4 із салону, доведеться чекати близько 80 днів, заздалегідь забронювавши доставку та заплативши від 3% до 10% вартості авто.

З 10 найпопулярніших марок в Україні найдовше чекати Volkswagen Touareg – девʼять місяців. А ось купити Nissan Qashqai та Mitsubishi Outlander можна без черги.

Криза автопрому. Скільки доведеться чекати, щоб купити популярне в Україні авто – KIA Sportage, Renault Duster чи Toyota RAV4 (уточнено) /Фото 1

Леонід Лукашенко

У графіку було уточнено ціну Hyundai Tucson, який коштує не 495 000 грн, а 705 000 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні