Категорія
Новини
Дата

УЗ планує закупити 20 потягів «Інтерсіті». Перевагу віддають корейському виробнику

2 хв читання

АТ «Укрзалізниця» планує розширити парк швидкісних потягів закупівлею ще 20 моделей в корейських компаній, оскільки українські виробники не готові покрити такий попит за обмежені терміни та в умовах браку фінансування, повідомив очільник УЗ Євген Лященко в ефірі Business Breakfast від Forbes Ukraine.

20 нових потягів зможуть забезпечити перевезення близько 6 млн пасажирів на рік.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • «Укрзалізниці» необхідно розширювати парк, оскільки щороку він скорочується на 5–7%. Тільки 10% вагонів УЗ – нові, зазначив Лященко.  
  • «Тому потрібні радикальні проєкти, які допоможуть нам суттєво збільшити пропозицію перевезень», – пояснив СЕО «Укрзалізниці». 
  • За його словами, компанія проводила перемовини з багатьма виробниками – не лише корейськими. Частину потягів в українського виробника – Крюківського вагонобудівного заводу – УЗ закупила в 2022 році. 
  • «Але нам потрібна велика програма з великими обсягами. І не всі її потягнуть. Друге – нам потрібне фінансування», – пояснив Лященко. 
  • За його словами, угода, яку наприкінці серпня Україна ратифікувала з Південною Кореєю, передбачає довгострокове кредитування під дуже низький відсоток з боку корейського уряду. І ці кошти УЗ зможе повернути за п’ять років.
  • «У цьому проєкті є зрозуміла та прогнозована програма на п’ять років щодо закупівлі необхідних для нас 20 потягів, щоб покрити попит», – додав він. 
  • На етапі закупівель рівень локалізації потягів може бути незначним, визнав Лященко. «Але варто розуміти, що кожен такий потяг експлуатується близько 40 років. І найбільше грошей піде не на закупівлю, а на експлуатацію та ремонт», – повідомив голова УЗ.  
  • За його словами, співвідношення може бути 1:3 – тобто, вкладене 1 євро в закупівлю здатне приносити 3 євро у ВВП України, якщо український бізнес зможе налагодити процес обслуговування потягів. 

Контекст

21 серпня Верховна Рада України ратифікувала рамкову угоду між урядами України та Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва до 2029 роки. Рішення відкриває шлях для фінальної частини узгоджень щодо фінансування низки проєктів, зокрема розширення рухомого складу «Укрзалізниці» за рахунок закупівлі 20 електропоїздів виробника Hyundai. 

За попередніми домовленостями, один поїзд коштуватиме близько $16 млн. Загальна вартість програми становитиме приблизно $400 млн, включаючи сервісне обслуговування, пояснював інтерв’ю Forbes керівник пасажирського напряму УЗ Олександр Перцовський

Перші потяги корейський виробник зміг би надати вже за 18–24 місяці після підписання угоди. Усі 20 експресів можуть з’явитися в Україні впродовж 3–4 років. 20 потягів «Інтерсіті» зможуть забезпечити перевезення 5–6 млн пасажирів на рік, казав Перцовський.

Перші 10 міжрегіональних електропоїздів виробництва компанії Hyundai Corporation Україна придбала у 2012 році до футбольного чемпіонату «Євро-2012», що проходив в Україні та Польщі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд