Категорія
Новини
Дата

«Повернення акцій не розглядається». Компанія Фрідмана та партнерів з Люксембургу прокоментувала Forbes позов до України за Sense Bank

У відповідь на запит Forbes отримав письмовий коментар від імені люксембурзької ABH Holding Михайла Фрідмана та партнерів, яка володіла мажоритарним пакетом акцій націоналізованого у 2023-му Sense Bank (колишній Альфа-Банк Україна). 5 січня компанія оголосила про те, що подає до України позов на $1 млрд через «незаконне відчуження банку».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Через суд холдинг вимагає виключно компенсацію за незаконну експропріацію банку. Жодна інша форма, наприклад, повернення банку, акцій, не розглядається», – йдеться у письмовому коментарі від імені ABH Holding.
  • У відповіді на питання, чому ABH Holding звернулася з позовом саме до до Міжнародного центру з урегулювання інвестиційних спорів (International Center for Settlement of Investment Disputes, ICSID), що входить до Групи Світового банку, йдеться про те, що ця установа передбачає більш швидке виконання рішень суду без необхідності звертатися у національні суди за місцем знаходження активів відповідача. «Це дозволяє скоротити процес від позову до виконання рішення на пʼять-шість років», – уточнюється у коментарі ABH Holding.
  • «За договором між Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом та урядом України про захист інвестицій, Україна повинна докладати добросовісних зусиль для врегулювання інвестиційного спору. Однак ця можливість була Україною проігнорована. У звʼязку з цим у Холдингу залишається лише можливість захищати свої права в суді», – йдеться у відповіді.
  • У коментарі зазначається, що першим етапом арбітражу є так званий «період охолодження» або «мовчання», коли сторони повинні добросовісно шукати шляхи взаємного врегулювання. Наступні етапи: формування трибуналу; обмін письмовими поясненнями, під час якого, як правило сторони зберігають конфіденційність; винесення рішення; виконання рішення.

Контекст

5 січня компанія ABH Holdings, через яку Михайло Фрідман, Петро Авен та партнери опосередковано володіли українським Sense Bank (до грудня 2022-го – Альфа-Банк Україна), повідомила, що подала запит на арбітраж та заяву про позов проти України до Міжнародного центру з урегулювання інвестиційних спорів.

ABH Holdings S.A. називає дії України з націоналізації Sense Bank свавільними, непропорційними й дискримінаційними. «Поєднуючи методи корпоративного рейдерства та військового наживання, українська влада незаконно відібрала банк у його законних власників, бенефіціарів й акціонерів», – йдеться в заяві.

Сума позову співпадає з оцінкою Фрідмана загальних інвестицій в український Альфа‑Банк у понад $1 млрд, яку він надав у письмовому коментарі Forbes наприкінці 2022-го.

Арбітраж (позов подано до Міжнародного центру з урегулювання інвестиційних спорів, що входить до Групи Світового банку) має вирішити, чи мала право Україна націоналізувати Sense Bank та чи мають колишні акціонери отримати компенсацію і на яку суму, перераховує керуючий партнер компанії Arzinger Тімур Бондарєв. Він вважає високими шанси України довести своє право на націоналізацію банку. Інша справа – процес експропріації має передбачати компенсацію колишнім власникам.

Бондарєв, а також керуючий партнер українського офісу міжнародної юридичної фірми Wolf Theiss Тарас Думич дають більше шансів, що суд все ж призначить компенсацію Фрідману і партнерам. Це не обовʼязково означатиме, що арбітраж присудить ексакціонерам саме $1 млрд. Визначення власне розміру компенсації також є тривалим і складним процесом, вказують адвокати.

Такі арбітражі зазвичай тривають дуже довго. Бондарєв та Думич прогнозують щонайменше чотири роки розгляду. «Тільки формування арбітражу може тривати рік або більше», – зазначає Бондарєв з Arzinger. 

ABH Holdings – люксембурзька структура, яка обʼєднує фінансові активи російської «Альфа-Груп» Фрідмана та партнерів. Вона прямо чи опосередковано володіє, зокрема, російським Альфа-Банком та установами з такою ж назвою у Білорусі та Казахстані і страховиком «Альфа-Страхування».

У травні 2023-го член ради директорів компанії Ендрю Бакстер заявив про бажання ABHH вийти з бізнесу в Росії.

Під санкціями ЄС та Великої Британії перебувають усі колишні фізособи-співвласники Sense Bank, крім Косогова. Причина – ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна (партнери оскаржують це у судах). У березні 2022-го він перейняв частки Хана та Кузьмичова, ставши найбільшим акціонером банку (понад 40%), однак пів року по тому НБУ заборонив цю угоду через те, що Косогов потрапив під санкції в Україні.

Фрідман народився у Львові, він має російський та ізраїльський паспорти. У 2013-му «Альфа» отримала $14 млрд за продаж 25% ТНК‑ВР державній «Роснєфті». З 2017-го Фрідман жив у Лондоні. Після півтора року життя під санкціями він переїхав до Ізраїлю, а після нападу ХАМАС на країну у жовтні 2023-го – повернувся до Москви, повідомляв Bloomberg.

У Великій Британії Фрідман, Хан і Кузьмічов заснували інвестхолдинг LetterOne, який має опосередковані частки в українських телеком-операторах «Київстар» та lifecell.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні