Михайло Фрідман та Петро Авен /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ABH Holdings Фрідмана та партнерів подав позов проти України на $1 млрд через націоналізацію Sense Bank 

Михайло Фрідман та Петро Авен Фото Getty Images

Люксембурзька ABH Holdings S.A., що належить росіянам Михайлу Фрідману та Петру Авену, подала позов проти України на суму понад $1 млрд через націоналізацію Sense Bank. Холдинг звернувся до Міжнародного центру з вирішення інвестиційних суперечок (ICSID). Про це йдеться у заяві ABH Holdings S.A.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • 29 грудня холдинг подав запит на арбітраж та заяву про позов проти України до Міжнародного центру з урегулювання інвестиційних спорів (International Center for Settlement of Investment Disputes), що входить до групи Світового банку. Правовою основою позову є Договір між Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом та урядом України про взаємне сприяння й захист інвестицій. 
  • ABH Holdings S.A. називає дії України з націоналізації Sense Bank свавільними, непропорційними і дискримінаційними. «Поєднуючи методи корпоративного рейдерства та військового наживання, українська влада незаконно відібрала банк у його законних власників, бенефіціарів й акціонерів», – йдеться в заяві. 
  • Холдинг російського мільярдера називає цю справу «критичним випробуванням верховенства права на Заході». «Чи будуть «санкції», юридична основа яких є, в кращому випадку, ненадійною, використовуватися для відмови в справедливості ABHH та її акціонерам?» – йдеться у заяві. 
  • ABH Holdings вважає всі звинувачення української влади на адресу Фрідмана та інших акціонерів «чорним піаром», за допомогою якого Україна відібрала банк «у законних власників». 

Контекст

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Sense Bank, що належав підсанкційним росіянам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам. Нацбанк направив до Кабміну пропозицію націоналізувати банк. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Sense Bank.

Sense Bank – один із 15 системно важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізосіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). За даними НБУ, у 2022 році чистий збиток Sense Bank перевищив 6,9 млрд грн.

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го. 11 серпня 2023 року санкції проти Фрідмана та Авена запровадили США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні