Категорія
Новини
Дата

Повернення закупівель Міноборони до Prozorro заощадило бюджету майже 5 млрд грн – Мінекономіки

Державний бюджет зекономив близько у 16%, або майже 5 млрд грн, після того як частину публічних закупівель Міністерства оборони було повернуто до системи Prozorro, повідомила заступниця міністра економіки Надія Бігун в інтерв’ю Telegraf.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У Мінекономіки висловили сподівання на ефективне перезавантаження Міноборони, в тому числі трансформацію системи закупівель, сказала заступниця міністра і додала, що «позитивні тенденції» вже спостерігаються. 
  • «Десь із травня Міноборони почало повертати в Prozorro деякі свої закупівлі. Станом на зараз вони завершили приблизно 50 тендерів на загальну вартість 31 млрд грн з економією у 16%, а це близько 5 млрд грн. Це дуже непоганий результат», – повідомила Бігун.
  • Вона зазначила, що Мінекономіки пропонує створити центри компетенцій, які оцінюватимуть доцільність певних закупівель, зокрема для потреб ЗСУ.
  • За словами заступниці міністра, для того щоб зменшити кількість сумнівних закупівель, була введена вимога до всіх замовників оприлюднювати обґрунтування незастосування конкурентних процедур.
  • «Наступним кроком ми хочемо по закупівлях запровадити, щоб потреби також публікували на Prozorro. Зараз маємо обґрунтувати незастосування конкурсу. А наступний крок – хочемо реалізувати функціонал, який би дозволяв замовнику пояснювати, чому вони це купують», – сказала Бігун.

Контекст

У січні цього року видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману».

Верховна Рада 24 лютого проголосувала в цілому за Закон про внесення змін до Закону «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях.

Наприкінці червня за результатами перевірки Міноборони стало відомо про численні порушення закупівель на загальну суму 2,5 млрд грн, писала у колонці для Forbes віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. У липні вона сказала, що вже незабаром практично всі вони повернуться в систему Prozorro. Бізнеси зможуть брати участь у відкритих торгах або користуватися функцією запитів в електронному каталозі Prozorro Market. Вважається, що це створить додаткові можливості саме для українських підприємців.

Свириденко зазначила, що винятком стануть закупівлі озброєння та військової техніки. Втім, для Міноборони залишать можливість скористатися спрощеною процедурою та уникати так званого «тендерного тролінгу», коли хтось з учасників аукціону надсилає скарги до Антимонопольного комітету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні