Категорія
Новини
Дата

Скандал із куртками для ЗСУ. Резніков пояснив, як і за якими цінами Міноборони укладало контракти з турецькими постачальниками одягу

Міністр оборони Олексій Резніков розповів, як саме міністерство закуповувало зимовий одяг для Збройних сил у турецьких компаній у 2022 році. На противагу журналістським розслідуванням про трикратне завищення цін у контрактах Міноборони (МО) з $29 до $86 за одиницю, Резніков стверджує, що МО не отримувало від потенційних постачальників цінових пропозицій нижче $83. Про це він заявив на зустрічі з журналістами 28 серпня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Від початку вторгнення і до кінця 2022 року МО уклало угоди з 30 контрагентами на постачання 1,2 млн комплектів зимового одягу для військових. 610 000 комплектів поставив 21 український постачальник, 580 000 – девʼять іноземних. «Якщо наприкінці 2021-го Генштаб направив МО запит на закупівлю 68 000 комплектів, то у травні 2022-го було вже 300 000, а влітку – 1,2 млн», – сказав Резніков.
  • Попри значне зростання навантаження, закупівлями і після початку вторгнення продовжував займатися департамент, що складався з пʼяти людей, які до війни ніколи не працювали з іноземними контрагентами, додав він.
  • МО не шукало самостійно постачальників за кордоном. «Усі самі направляли нам свої пропозиції, – сказав Резніков. – У середньому ціни були від $83 до $100, причому в українських постачальників вартість була на 10–15% вищою».
  • На ринку не існує цін на куртки у $29, про що йшлося у журналістських розслідуваннях, стверджує міністр оборони. «Жоден постачальник не пропонував нам ціну нижче $83–$86», – зазначив він. Також Резніков додав, що митні документи, на які посилалися журналісти, датовані груднем 2022-го, тоді як власне поставки завершилися ще восени.
  • Міністр заявив, що інформація про поставку літніх курток замість зимових не відповідає дійсності. Під час пресконференції він продемонстрував зимові куртки із партій, що були поставлені за контрактом, який фігурував у розслідуваннях журналістів.
  • Відповідаючи на запитання про наявність серед постачальників МО компанії-нерезидента, що належить члену сімʼї нардепа з оборонного комітету Верховної Ради Геннадія Касая, Резніков сказав, що міністерство не перевіряло контрагентів через брак часу. Він додав, що не вважає це злочином. «Я знайомий з депутатом, з його племінником – ні. Можу на будь-якому детекторі брехні заявити, що у мене не було з ними жодного спілкування», – наголосив міністр.
  • Резніков також анонсував початок роботи агенції з ресурсного забезпечення у Міноборони. Схожа структура вже працює для закупівлі зброї. «Сьогодні я підписав наказ про призначення керівника цієї агенції Арсена Жумаділова», – сказав Резніков.

Контекст

10 серпня ZN.UA опублікувало розслідування журналіста Юрія Ніколова про те, що Міноборони закупило у турецької компанії 233 000 зимових курток за $20 млн. За даними митних документів, які отримав Ніколов, вартість партії з 4900 курток дорогою з Туреччини в Україну зросла втричі – з $142 000 до $421 000, або з $29 до $86 за одиницю. Крім того, видання повідомило, що вага курток свідчить про те, що вони були літні.

25 серпня УП повідомила, що одним із власників турецької компанії, яка отримала $30 млн від Міноборони на «літні куртки», є Олександр Касай – племінник нардепа від «Слуги народу» Геннадія Касая.

Міністр оборони Резніков спростував інформацію, що куртки були літніми, і заявив, що їх «скоро покажуть». 23 серпня відбулося засідання комітету, на яке заступник міністра Денис Шарапов приніс із собою куртки, але вони виявилися з іншої партії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні