Категорія
Новини
Дата

Премʼєр-міністра Словаччини Фіцо успішно прооперували після замаху, його життю нічого не загрожує

1 хв читання

Премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо більше не перебуває у небезпечному для життя стані після замаху, повідомив ВВС віце-премʼєр країни Томаш Тараба. За його словами, операція Фіцо пройшла «добре» і «врешті-решт він виживе».

Ключові факти

  • Озбройний злочинець вистрілив у 59-річного Фіцо пʼять разів, внаслідок чого премʼєр-міністр опинився в критичному стані, а через кілька годин, у середу ввечері, йому було зроблено операцію.
  • «На щастя, наскільки мені відомо, операція пройшла добре – і я думаю, врешті-решт він виживе… наразі він не перебуває в небезпечній для життя ситуації», – заявив віце-премʼєр Тараба.
  • Він сказав, що одна куля пройшла через живіт Фіцо, а друга потрапила до суглоба.
Getty Images

Охоронці піднімають пораненого Фіцо і несуть до машини Фото Getty Images

Getty Images

Правоохоронці затримують ймовірного підозрюваного Фото Getty Images

Getty Images

Фіцо доправили гелікоптером до лікарні Фото Getty Images

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Міністр внутрішніх справ Матуш Сутай Есток назвав стрілянину політично вмотивованою спробою вбивства. Поліція поки що не встановила особу підозрюваного. За непідтвердженими даними місцевих ЗМІ, йдеться про 71-річного письменника та політичного активіста.
  • У словацьких ЗМІ поширюється відео, на якому зображено ймовірного підозрюваного, який каже, що не згоден із політикою уряду та його позицією щодо державних ЗМІ. 

Контекст

Фіцо є фігурою, яка викликає розбіжності всередині країни – і викликає суперечки в ЄС – через його заклики припинити військову допомогу Україні та санкції щодо Росії.

Лідер словацької партії Smer-SD Роберт Фіцо торік переміг на дострокових парламентських виборах у Словаччині, попри неоднозначне політичне минуле. 25 жовтня 2023 року він став новим премʼєр-міністром країни. Це вже четверта каденція Фіцо на посту премʼєра Словаччини. 2018 року він пішов у відставку через протести, які відбувалися після вбивства журналіста Яна Куцяка. 

15 травня Фіцо дістав поранення внаслідок стрілянини, яка сталася після виїзного засідання Кабінету міністрів країни у місті Гандлова. Стрілець був в невеликому натовпі прихильників Фіцо, що зібрався біля культурного центру, де премʼєр-міністр проводив мітинг.

Стрілянина застала співробітників служби безпеки Фіцо зненацька. На кадрах з місця події видно, як премʼєр-міністра після того, як його підстрелили, кілька охоронців несуть до машини. На гелікоптері Фіцо доправили до лікарні в Банська-Бистриці, неподалік Гандлови, оскільки перевезення до Братислави могло зайняти багато часу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні