Категорія
Новини
Дата

Премʼєр-міністра Словаччини Фіцо поранено внаслідок замаху

1 хв читання

Премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо дістав поранення внаслідок стрілянини, яка сталася після засідання Кабінету міністрів країни, сказано на його сторінці у соцмережах. Урядовця доправили у лікарню.

Ключові факти

  • За даними видання Denníka N, зловмисник напав на Фіцо у місті Гандлова. Постріли пролунали перед Будинком культури, де засідав уряд, коли до народу вийшов премʼєр-міністр.
  • Нападник кілька разів вистрілив у Фіцо, після чого премʼєр впав на землю. Поліція вже заарештувала підозрюваного.
  • Пораненого прем’єр-міністра госпіталізували.
  • За словами свідків, пролунало три чи чотири постріли, у Фіцо було видно кров на голові та грудній клітці.
  • У соцмережах поширюють відео з місця події.
  • Віцеспікер парламенту Любош Блаха заявив, що через стрілянину засідання Національної ради Словацької Республіки зупинено на невизначений термін.
  • Фіцо перебуває у небезпечному для життя стані, йдеться у повідомленні на його сторінці у Facebook. «Найближчі кілька годин все вирішать», – сказано в дописі.
  • На гелікоптері Фіцо доправили до лікарні в Банська-Бистриці, неподалік Гандлови, оскільки перевезення до Братислави могло зайняти багато часу.

Новина оновлюється…

Контекст

Лідер словацької партії Smer-SD Роберт Фіцо торік переміг на дострокових парламентських виборах у Словаччині, попри неоднозначне політичне минуле. 25 жовтня 2023 року він став новим премʼєр-міністром країни.

Це вже четверта каденція Фіцо на посту премʼєра Словаччини. 2018 року він пішов у відставку через протести, які відбувалися після вбивства журналіста Яна Куцяка. 

У жовтні 2023-го його партія Smer-SD перемогла на парламентських виборах, експлуатуючи критику влади, економічні труднощі у Словаччині, антиамериканські та антиукраїнські гасла. Фіцо уклав коаліційну угоду з колишнім партнером Петером Пеллегріні та словацькими націоналістами SNS. І повернувся у прем’єрське крісло. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні