Категорія
Новини
Дата

Прибуток британської BP впав на 70% у другому кварталі через зниження цін на нафту і газ

Британський нафтогазовий гігант British Petroleum (BP) зафіксував падіння прибутку в другому кварталі майже на 70% порівняно з минулим роком – до $2,6 млрд, оскільки зниження цін на сировинні товари і слабка маржа переробки вплинули на результати, пише The Wall Street Journal. Прибуток BP знижується швидше, ніж у конкурентів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Прибуток нафтового гіганта не виправдав ринкових очікувань і впав різкіше порівняно з приблизно 50-відсотковим зниженням, зафіксованим більшими конкурентами Exxon Mobil, Shell і Chevron. 
  • Чистий прибуток BP у другому кварталі впав до $1,8 млрд з $9,3 млрд за аналогічний період минулого року, коли війна Росії в Україні допомогла підняти ціни на нафту та газ на тлі проблем із постачанням. 
  • Лондонська компанія BP заявила, що її базовий прибуток за відновною вартістю (показник, аналогічний чистому прибутку, про який повідомляють американські нафтові компанії) становить $2,6 млрд. Це порівняно із середнім прогнозом 24 аналітиків, складеним BP, у розмірі $3,5 млрд та $8,5 млрд минулого року.
  • BP скоротила щоквартальний викуп акцій до $1,5 млрд з $1,75 млрд, оголошених минулого кварталу, при цьому трохи збільшивши дивіденди.
  • Чистий борг на кінець другого кварталу становив $23,7 млрд порівняно з $22,8 млрд рік тому.
  • У вівторок у своєму фінзвіті BP повідомила, що очікує, що ціни на природний газ у Європі та Азії продовжуватимуть знижуватися у третьому кварталі, посилаючись на вищі, ніж зазвичай, рівні зберігання газу на європейському континенті, оскільки країни скорочують постачання напередодні зими.

Контекст

Фінрезультати приходять у міру того, як енергетичні важкоатлети виходять з рекордного торішнього року з прибутком, але орієнтуючись на нижчі ціни на сировину й туманні економічні перспективи на ключових ринках, зокрема Китай. 

BP заявила, що роботи з технічного обслуговування на виробничих майданчиках і слабкі результати торгівлі нафтою за три місяці, що закінчилися 30 червня, були частково компенсовані тим, що вона назвала винятковим прибутком від торгівлі природним газом. Результати торгів можуть відрізнятися від тенденцій ринкових цін залежно від термінів укладання клієнтських угод, вартості деривативних контрактів та інших факторів. Компанія також заявила, що розраховує видобути більше нафти цього року порівняно з минулим.

У 2022 році BP отримала базовий прибуток у розмірі $27,7 млрд, це більш ніж удвічі перевищує її показник за 2021 рік, коли прибуток становив $12,8 млрд. До цього рекордним вважався прибуток компанї у 2008 році – $26,3 млрд. Капітальні витрати у 2022-му становили $16,3 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні