Категорія
Новини
Дата

Прибуток британської BP торік сягнув рекордних $28 млрд через стрибок цін на викопне паливо

Британська British Petroleum (BP) отримала базовий прибуток за минулий рік у розмірі $27,7 млрд, це більш ніж удвічі перевищує її показник за 2021 рік, коли прибуток становив $12,8 млрд, пише Financial Times. До цього рекордним вважався прибуток компанї у 2008 році – $26,3 млрд

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше ВР узяла на себе зобовʼязання скоротити видобуток нафти та газу на 40% до 2030 року в рамках плану, запущеного три роки тому генеральним директором Бернардом Луні зі скорочення викидів групи, та переключитися на низьковуглецеві форми енергії. Але група вирішила скоротити свої плани й вказала, що видобуток нафти та газу зменшиться лише на 25%.
  • Після рекордного прибутку Луні оголосив, що BP витратить на свій «перехідний» бізнес – біопаливо, відновлювані джерела енергії та водень – на $8 млрд більше, ніж планувалося.
  • Компанія заявила, що також збільшить інвестиції в нафту й газ на ту саму суму.
  • Капітальні витрати у 2022 році становили $16,3 млрд. Цього року BP планує витратити від $16 до $18 млрд, що більше за попередню мету в $14-16 млрд на рік до 2025 року.

Контекст

У жовтні 2022 року BP вирішила придбати американського виробника відновлюваного природного газу (RNG) Archaea Energy приблизно за $4,1 млрд. Британська енергетична компанія прагнула розширити свій бізнес у галузі альтернативних видів палива.

Результати групи продовжують історичну серію доходів найбільших світових нафтогазових компаній, які за останні 12 місяців отримали прибуток від високих цін на викопне паливо, спричинені вторгненням Росії в Україну.

ExxonMobil минулого тижня повідомила про прибуток у розмірі $55,7 млрд за 2022 рік, що є найвищим річним доходом для західної нафтової компанії, тоді як Shell доповіла про рекордний прибуток у розмірі $39,9 млрд, а Chevron заробила $36,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні