Прибуток Shell знизився більш як на половину у другому кварталі через падіння цін на нафту і газ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Прибуток Shell знизився більш як на половину у другому кварталі через падіння цін на нафту і газ

Getty Images

Найбільша нафтогазова компанія Європи Shell повідомила про найнижчий квартальний прибуток майже за два роки у розмірі $5,1 млрд, пише Financial Times. Це сталося після того, як ціни на нафту та газ і маржа нафтопереробки впали, що свідчить про те, що смуга високих доходів, викликана вторгненням Росії в Україну, закінчилась.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Група зі штаб-квартирою у Великій Британії отримала скоригований прибуток у розмірі $5,1 млрд у другому кварталі, що не відповідає оцінкам аналітиків у розмірі $5,6 млрд.
  • Хоча загалом результат відповідає $5,5 млрд, про які Shell повідомила за той самий період у 2021 році, але це менше половини від рекордних $11,5 млрд, які вона заробила у другому кварталі 2022 року у розпал енергетичної кризи.
  • Найбільше падіння відбулося в гігантському інтегрованому газовому бізнесі Shell, де прибуток скоротився майже вдвічі, до $2,5 млрд з $4,9 млрд, у першому кварталі року.
  • У четвер Shell скоротила свої плани капітальних витрат на 2023 рік до $23–26 млрд порівняно з попереднім прогнозом у $23–27 млрд.
  • Як і більшість її конкурентів, Shell використала рекордний прибуток за останні 18 місяців, щоб розпочати масштабну схему викупу акцій.

Контекст

Shell отримала рекордний прибуток у розмірі $40 млрд у 2022 році завдяки зростанню цін на енергоносії після вторгнення Росії в Україну, пише Reuters. До цього найвищим був прибуток у розмірі $31 млрд у 2008 році. Рекордні доходи компанії, які більш ніж подвоїлися порівняно з минулим роком, безперечно, сприятимуть посиленню тиску на уряди з метою подальшого підвищення податків у цьому секторі.

Shell також повідомила про рекордний прибуток у четвертому кварталі у розмірі $9,8 млрд на тлі значного відновлення доходів від торгівлі скрапленим природним газом, що перевершило прогнози аналітиків про прибуток у $8 млрд.

Війна Росії в Україні викликала величезну волатильність на ринках нафти, газу та електроенергії по всьому світу, від чого Shell та її конкуренти виграли завдяки великій глобальній присутності й провідним торговим операціям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні