Категорія
Новини
Дата

Слідом за ExxonMobil, Shell і BP. Французька TotalEnergies торік отримала рекордні $36,2 млрд прибутку

2 хв читання

Французька нафтова компанія TotalEnergies отримала рекордний чистий прибуток у розмірі $36,2 млрд у 2022 році, що вдвічі більше, ніж попереднього року, пише Reuters. TotalEnergies приєдналася до інших компаній сектора, які також отримали високі доходи завдяки вищим цінам на нафту та газ після вторгнення Росії в Україну. 

Ключові факти

  • Скоригований чистий прибуток TotalEnergies у четвертому кварталі склав $7,6 млрд, включаючи знецінення у розмірі $4,1 млрд, повʼязане з деконсолідацією її частки в російській газовій компанії «Новатек»
  • Чистий прибуток за останні три місяці року відповідав оцінкам аналітиків. Рекордний прибуток зʼявився вслід за аналогічними звітами конкурентів BP, Shell, Exxon Mobil і Chevron, що зумовило нові заклики до подальшого оподаткування сектора, оскільки домогосподарства щосили намагаються сплачувати рахунки за енергію.
  • Генеральний директор Патрік Пуян заявив, що глобальне тло залишається дуже сприятливим для енергетичних компаній, оскільки ослаблення заходів боротьби з COVID-19 у Китаї підштовхнуло попит до зростання.
  • TotalEnergies зарезервував $1,7 млрд на податки, що стягуються у Європейському Союзі та Великій Британії в четвертому кварталі.
  • Компанія заявила, що очікує чистих інвестицій у розмірі $16–18 млрд у 2023 році, зокрема $5 млрд на низьковуглецеву енергетику.

Контекст

У серпні 2022 року газета Le Monde повідомила, що TotalEnergies брала участь у постачанні газового конденсату для виробництва реактивного пального, яке могли використовувати російські військові літаки в Україні, через частку французької фірми у спільному підприємстві з російським «Новатеком».

TotalEnergies донедавна володіла 49% акцій «Тернефтегазу» – компанії, яка видобуває газ із родовища на півночі Росії. Інші 51% належать російській компанії «Новатек», в якій французькій фірмі також належить пряма частка в обсязі 19,4%. Розслідування, проведене в серпні лондонською неурядовою організацією Global Witness, показало, що газовий конденсат із цього родовища Total Росія перевозила для перероблення, а потім його було відправлено як реактивне пальне на бази ВПС Росії недалеко від України. 26 серпня TotalEnergies відкинула звинувачення в постачанні пального для російської армії та повідомила, що все авіаційне пальне з російського заводу, в якому вона має частку, йде виключно на експорт. Згодом TotalEnergies заявила, що продасть свою частку в «Тернефтегаз» – спільному підприємстві з російським «Новатек».

У жовтні ТotalEnergies зафіксувала нове списання в Росії на $3,1 млрд. За інформацією Reuters, загальне списання активів ТotalEnergies у Росії є одним із найбільших, зафіксованих західними компаніями, хоча воно не таке велике, як знецінення BP у розмірі понад $25 млрд у звʼязку з виходом із країни.

Минулого тижня ExxonMobil повідомила про прибуток у розмірі $55,7 млрд за 2022 рік, що є найвищим річним доходом для західної нафтової компанії, тоді як Shell доповіла про рекордний прибуток у розмірі $39,9 млрд, а Chevron заробила $36,5 млрд.

Британська British Petroleum (BP) отримала базовий прибуток за минулий рік у розмірі $27,7 млрд, це більш ніж удвічі перевищує її показник за 2021-й, коли прибуток становив $12,8 млрд. До цього рекордним вважався прибуток компанії у 2008 році – $26,3 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні