Категорія
Новини
Дата

Прибуток Shell збільшився більш ніж удвічі й досяг рекордних $40 млрд минулого року

Британська компанія Shell отримала рекордний прибуток у розмірі $40 млрд у 2022 році завдяки зростанню цін на енергоносії після вторгнення Росії в Україну, пише Reuters. До цього найвищим був прибуток у розмірі $31 млрд у 2008 році

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рекордні доходи компанії, які більш ніж подвоїлися порівняно з минулим роком, безперечно, сприятимуть посиленню тиску на уряди з метою подальшого підвищення податків у цьому секторі.
  • Shell також повідомила про рекордний прибуток у четвертому кварталі у розмірі $9,8 млрд на тлі значного відновлення доходів від торгівлі скрапленим природним газом (СПГ), що перевершило прогнози аналітиків про прибуток у $8 млрд.
  • Зростання обумовлене вищими цінами на нафту та газ, високою рентабельністю переробки й високими показниками трейдингового бізнесу Shell.
  • Війна Росії в Україні викликала величезну волатильність на ринках нафти, газу та електроенергії по всьому світу, від чого Shell і її конкуренти виграли завдяки великій глобальній присутності та провідним торговим операціям.
  • У відповідь уряди, які борються зі зростаючими рахунками за електроенергію, запровадили податки на енергетичний сектор. Shell заявила, що очікує близько $2,4 млрд бухгалтерських витрат, повʼязаних із податками, у 2022 році.
  • Прибуток дав змогу Shell і багатьом іншим західним енергетичним компаніям закрити величезні списання, які вони взяли на себе щодо російських активів.
  • Згідно з фінзвітом, 22 грудня Shell підписав документи з російською компанією «Газпромнефть» щодо продажу 50% ТОВ «Салим Петролеум Девелопмент». Це підприємство займається розробкою Салимського родовища в Сибіру.

Контекст

У вересні одна з найбільших нафтогазових компаній світу Shell вирішила залишити проєкт зі зрідження газу «Сахалін-2», не погодившись із перереєстрацією компанії-оператора у російській юрисдикції. У Shell зазначили, що залишають за собою законні права як акціонера колишнього оператора Sakhalin Energy. Ідеться про потенційне звернення Shell до суду штату Нью-Йорк із позовом про компенсацію вартості її частки в «Сахаліні-2», яку компанія оцінювала в $1,6 млрд, та втраченої вигоди. 

Наприкінці лютого Shell plc оголосила про наміри вийти зі спільних із «Газпромом» підприємств, включаючи 27,5% СПГ-проєкту «Сахалін-2», 50% у Salym Petroleum Development і СП із «Газпром нафтою» «Гидан енерджі». Це рішення Shell plc прийняла після обіцянки BP продати свою частку 20% акцій «Роснефти».

Shell мала списати до $5 млрд після виходу з російського ринку. Ринкова капіталізація компанії становить $210 млрд, вона раніше заявляла, що списання в РФ становитиме $3,4 млрд. Зростання викликане додатковим впливом на контракти, списання дебіторської заборгованості та кредитні втрати в РФ, сказав представник Shell.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні