Shell має намір використати нову ШІ-технологію у глибоководній розвідці /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Shell має намір використати нову ШІ-технологію у глибоководній розвідці

Getty Images

Британська компанія Shell використовуватиме технологію на основі штучного інтелекту від аналітичної компанії SparkCognition у своїй глибоководній розвідці та для збільшення видобутку нафти на шельфі, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Алгоритми штучного інтелекту SparkCognition будуть обробляти та аналізувати великі обсяги сейсмічних даних під час пошуку нових нафтових родовищ компанією Shell, найбільшим виробником нафти в Мексиканській затоці.
  • «Ми прагнемо знайти нові та новаторські способи переосмислення наших методів розвідки», – заявив віце-президент Shell з інновацій і продуктивності Габріель Герра.
  • Мета полягає в тому, щоб підвищити операційну ефективність і швидкість, а також збільшити видобуток та успіхи у розвідці. 
  • За даними компанії, новий процес може скоротити геологорозвідувальні роботи з дев’яти місяців до дев’яти днів.
  • «Генеративний ШІ для сейсмічних зображень може позитивно вплинути на процес розвідки і мати широкі й далекосяжні наслідки», – сказав головний науковий співробітник SparkCognition Брюс Портер.
  • Технологія генеруватиме зображення надр з використанням меншої кількості сканувань сейсмічних даних, ніж зазвичай, що допоможе зберегти глибоководні обʼєкти. Менша кількість сейсморозвідувальних робіт прискорить робочий процес розвідки та заощадить витрати на високопродуктивні обчислення.

Контекст

Shell отримала рекордний прибуток у розмірі $40 млрд у 2022 році завдяки зростанню цін на енергоносії після вторгнення Росії в Україну, пише Reuters. До цього найвищим був прибуток у розмірі $31 млрд у 2008 році. Рекордні доходи компанії, які більш ніж подвоїлися порівняно з минулим роком, безперечно, сприятимуть посиленню тиску на уряди з метою подальшого підвищення податків у цьому секторі.

Shell також повідомила про рекордний прибуток у четвертому кварталі у розмірі $9,8 млрд на тлі значного відновлення доходів від торгівлі скрапленим природним газом (СПГ), що перевершило прогнози аналітиків про прибуток у $8 млрд.

Війна Росії в Україні викликала величезну волатильність на ринках нафти, газу та електроенергії по всьому світу, від чого Shell і її конкуренти виграли завдяки великій глобальній присутності та провідним торговим операціям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні