Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк провів аукціон з продажу 245 заправок, які роками контролював Коломойський

2 хв читання

Державний ПриватБанк 27 вересня провів електронний аукціон з продажу 245 АЗС та 33 земельних ділянок. Про це йдеться на сайті OpenMarket держпідприємства «СЕТАМ» Міністерства юстиції України.

ПриватБанк з 2020-го не міг розірвати з компаніями з групи «Приват» Ігоря Коломойського договори про лізинг 245 АЗС. За цей час структури «Привата» накопичили понад 10 млрд грн боргів, за даними держбанку.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Державний ПриватБанк провів аукціон з продажу 245 АЗС та 33 земельних ділянок. Переможець запропонував 695,9 млн грн, на 0,3% більше за стартову ціну.
  • Дані про переможця не розкриті на сайті «СЕТАМ».
  • У торгах було два учасника. Ще семеро подавали заявки на участь, але не сплатили гарантійний внесок, тому їх заявки були відхилені.
  • Банк виставив на продаж АЗС і земельні ділянки, розташовані у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградський, Львiвській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях.
  • На продаж виставили переважно колишні заправки ANP і Авіас групи «Приват» Ігоря Коломойського, за даними співрозмовника, долученого до процесу продажу, який не уповноважений коментувати цей процес.
  • Переможець електронних торгів зобовʼязаний протягом десяти робочих днів подати до Антимонопольного комітету України спільну із ПриватБанком заяву про надання дозволу на концентрацію.

Контекст

ПриватБанк до націоналізації отримав у заставу на вимогу НБУ 120 нафтобаз і 248 АЗС. Протягом серпня-вересня 2016 року усі вони були передані менеджментом банку в фінансовий лізинг компаніям, пов’язаним з Ігорем Коломойським.

Лізингоодержувачі передали їх в суборенду іншим компаніям з орбіти Коломойського.

18 грудня 2016 року Уряд і Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію ПриватБанку Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. Таке рішення ухвалили через дефіцит коштів і ризик банкрутства.

Перші чотири місяці після націоналізації ПриватБанк отримував платежі за лізинговими договорами. Потім позичальники перестали платити, розповідала Forbes у 2021-му Галина Пахачук, яка тоді обіймала посаду заступника голови правління ПриватБанку.

Банку вдалося повернути контроль лише над частиною заправок. З 2020-го ПриватБанк не міг розірвати з компаніями з групи «Приват» договори про лізинг 245 АЗС. За цей час структури «Привата» накопичили понад 10 млрд грн боргів, за даними держбанку.

Суд дозволив ПриватБанку вилучити 245 підконтрольних Коломойському автозаправок тільки у листопаді 2023 року.

Матеріали по темі
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд