Категорія
Новини
Дата

Кабмін перевів продаж та оренду майна державних компаній на «Prozorro.Продажі»

З 28 вересня набули чинності визначені урядом механізми продажу та оренди активів державних акціонерних товариств через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Prozorro.Продажі», йдеться в повідомлені пресслужби «Prozorro.Продажі».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • До цього часу державні підприємства не були зобов’язані продавати через конкурентні електронні торги своє майно. Вони визначали способи відчуження та оренди самостійно.
  • Акціонерні товариства з державною часткою 100%, серед яких «Укрзалізниця», «Укрпошта», НАК «Надра України», Національна енергетична компанія «Укренерго», АТ «Автомобільні дороги України», ПАТ «Укргідроенерго», НАК «Нафтогаз України», АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія», АТ «Аграрний фонд», «Українське дунайське пароплавство» та ін., продаватимуть та здаватимуть в оренду свої активи через онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі. 
  • З-поміж активів державних акціонерних товариств, які реалізовуватимуться на електронних торгах, земельні ділянки, нерухомість, машини та обладнання тощо. За рішенням уряду аукціони з продажу та оренди таких активів проходитимуть на підвищення (англійський аукціон) та на пониження ціни (голландський аукціон). 
  • Участь в аукціонах зможе брати кожен охочий, у тому числі іноземні громадяни. Для цього потрібно зареєструватись на одному з акредитованих в системі «Prozorro.Продажі» майданчиків та подати заявку на участь в обраному аукціоні. Змагатися за державні активи АТ заборонено громадянам та юрособам РФ. 

Контекст

Публічні активи реалізовуються в системі «Prozorro.Продажі» з 2017 року. Це продаж обʼєктів малої приватизації, оренда державного майна і продаж та оренда земельних ділянок. За сім років від реалізації цих активів державний бюджет поповнився щонайменше на 15 млрд грн, каже СЕО «Prozorro.Продажі» Сергій Бут. 

Наприкінці червня за результатами перевірки Міноборони стало відомо про численні порушення закупівель на загальну суму 2,5 млрд грн, писала у колонці для Forbes віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. У липні вона сказала, що вже незабаром практично всі вони повернуться в систему Prozorro (ДП Прозорро). Бізнеси зможуть брати участь у відкритих торгах або користуватися функцією запитів в електронному каталозі Prozorro Market. Вважається, що це створить додаткові можливості саме для українських підприємців.

Свириденко зазначила, що винятком стануть закупівлі озброєння та військової техніки. Втім, для Міноборони залишать можливість скористатися спрощеною процедурою та уникати так званого «тендерного тролінгу», коли хтось з учасників аукціону надсилає скарги до Антимонопольного комітету.

Зрештою державний бюджет зекономив близько 16%, або майже 5 млрд грн, після того як частину публічних закупівель Міністерства оборони було повернуто до системи Prozorro, повідомляла заступниця міністра економіки Надія Бігун в інтерв’ю Telegraf.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні