Категорія
Новини
Дата

Продукти для армії. Уряд запропонував великим ритейлерам взяти участь у тендерах Міноборони

Перший віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко запропонувала ритейлерам узяти участь у тендерах Міністерства оборони, повідомляє пресслужба Кабміну. Зазначається, що представники найбільших торговельних мереж, Мінекономіки та Офісу президента обговорили можливості забезпечення продовольством Збройних сил України. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Держава зацікавлена в тому, щоб великі торговельні мережі брали участь у постачанні продовольства для армії. Зараз постачанням продуктів харчування займаються компанії, які закуповують продукцію у великих торгових мережах. Оскільки ці товари вже є у вас в асортименті, потрібно вирішити питання логістики», – заявила Свириденко.
  • За словами заступника міністерки економіки Надії Бігун, обсяг продовольчого забезпечення ЗСУ становить приблизно 42–43 млрд грн щорічно. «Тому влада прагне залучити на цей ринок нових гравців, щоб посилити конкуренцію», – зазначила вона.
  • Згідно з повідомленням, представники ритейлу зацікавилися пропозицією і зазначили, що вона потребує подальшого детального опрацювання.
  • Також сторони обговорили цінове регулювання та вирішення проблем зменшення заборгованості перед постачальниками. Заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма анонсував, що механізм вирішення проблем виникнення заборгованостей на деокупованих територіях буде затверджено найближчим часом.

Контекст

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, за яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із організації харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». На тлі скандалу Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, написав заяву про звільнення.

Працівники ДБР за погодженням Офісу генпрокурора повідомили йому про підозру. За даними слідства, Шаповалов лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних сил України низької якості на загальну суму понад 1 млрд грн. Суд заарештував на два місяці колишнього заступника міністра оборони Вʼячеслава Шаповалова і визначив заставу в понад 400 млн грн. 

2 лютого стало відомо, що правоохоронці затримали злочинну групу, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців ЗСУ. Сума збитків оцінюється правоохоронцями у понад 4,6 млн грн

СБУ ліквідувала схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міноборони, становить 119,5 млн грн, йдеться у повідомленні спецслужби.

28 лютого Міноборони внесло зміни до восьми договорів у сфері організації харчування військовослужбовців, згідно з якими термін дії угод зменшено, а вартість послуг зниженоповідомила пресслужба відомства. Згідно із повідомленням, вартість послуги з забезпечення харчування склала від 137,04 грн до 144,06 грн. «Зниження цін було зумовлене зменшенням термінів контрактів, що позбавило постачальників враховувати інфляцію та інші ризики», – зазначили в Міноборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні