Категорія
Новини
Дата

Профіцит ліквідності банківської системи перевищив рекордні 500 млрд грн – НБУ

У першому кварталі 2023 року профіцит ліквідності банківської системи продовжив зростати і досягнув рекордних значень – середньоденні залишки коштів на коррахунках і депозитних сертифікатах становили майже 520 млрд грн порівняно з 415 млрд грн у четвертому кварталі 2022-го. Про це йдеться в новому інфляційному звіті Національного банку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Як зазначає регулятор, це пов’язано зі значними видатками уряду за одночасного зниження обсягів готівки поза банками. Ці чинники переважили вплив інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти, обсяги яких були нижчі за попередні очікування регулятора. 
  • Обсяги готівки знижувались швидше за очікування через сезонні чинники (ймовірно, через посівну, – Ред.) та «зниження мотивів завбачливості» бізнесу та домогосподарств тримати її з огляду на поліпшення ситуації з електропостачанням. Тобто бізнес і населення з більшою упевненістю дивляться в майбутнє. 
  • Значний обсяг ліквідності зберігатиметься й надалі через значні бюджетні витрати (за рахунок конвертації урядом іноземної валюти), додали в НБУ. 
  • Попри збільшення ліквідності, ставки по депозитах продовжують зростати через збереження ключової ставки на високому рівні (25%) і посилення нормативів обовʼязкових резервів банків.
  • Середньозважена ставка за строковими депозитами фізосіб у березні зросла на 0,6% – до 12,9%, а за коштами нефінансових корпорацій – на 1,2% – до 13,7%. 

Контекст

За даними НБУ, платоспроможні банки в першому кварталі 2023 року отримали 34 млрд грн чистого прибутку проти 152 млн грн збитку в першому кварталі 2022 року. Головні чинники прибутковості сектору – зростання доходів у результаті поступового відновлення банківської діяльності та порівняно несуттєві обсяги доформування резервів. 

Чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви збільшився у річному вимірі вдвічі – до 45,9 млрд грн. Темпи відрахувань у резерви під збитки від активних операцій знизилися порівняно з показниками першого кварталу попереднього року на 82%, зокрема, в резерви під кредити – на 90%. Загалом із початку повномасштабного вторгнення банки сформували резерви під кредитні втрати на 108 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні