Промислова інфляція в Україні вища за 60%. Це рекорд за час існування гривні. Як через це страждає бізнес /прес-центр НБУ
Категорія
Новини
Дата

Промислова інфляція в Україні вища за 60%. Це рекорд за час існування гривні. Як через це страждає бізнес

прес-центр НБУ

Глобальний стрибок сировинних цін завдає удару по собівартості українського бізнесу. Як на це реагують місцеві компанії та що буде далі. (Це матеріал від 15 листопада 2021 року. Ми його актуалізували, додавши дані Держстату за грудень.)

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У грудні промислова інфляція в Україні перевищила 62,2% – це найвищий показник із 1996 року, свідчать дані Держстату. Тобто така інфляція востаннє була ще до появи гривні, яка увійшла в обіг у вересні 1996 року.

Промислова інфляція свідчить про подорожчання сировини та комплектуючих, які бізнес використовує для виробництва або надання послуг. За даними Держстату, у грудні 2021 року, якщо порівнювати з груднем 2020-го, найбільше подорожчання було в таких індустріях.

  • Постачання електроенергії, газу та кондиціонованого повітря – 185,4%.
  • Добування вугілля – 150,6%.
  • Виробництво коксу та продуктів нафтопереробки – 117,3%.
  • Добування нафти та газу – 79,6%.
  • Хімпром – 70,8%.

Подорожчання газу 2021-го призведе до додаткового прискорення споживчої інфляції наступного року на 0,8 в.п., розповідав в інтервʼю Forbes заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, відповідаючи на питання про прискорення темпів зростання цін виробників. 11 січня газ у Європі – близько $1000 за 1000 кубометрів.

Високі ціни на сировину – удар по собівартості українського бізнесу. «Для нас це проблема, вкрай складно регулювати собівартість послуг, оскільки складові регулярно зростають, – каже власник мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін. – Найбільш відчутне подорожчання гуми, моторної оливи та паливно-мастильних матеріалів». Леушкін не уточнив, на скільки підвищуватиме ціни, але точно буде. «Варіантів не багато», – каже він.

Різке подорожчання сировини, електроенергії, газу та доставки з Китаю переживає і Андрій Здесенко, власник корпорації «Біосфера», яка виробляє вологі серветки, сміттєві пакети, аксесуари для приготування, косметику та ватну продукцію. «Наразі ми працюємо практично на межі, – каже він. – У нас значно просів прибуток».

«Біосфера», наприклад, переживає цінову аномалію за рахунок резервів. «Усі ключові інвестиції ми зробили минулого і цього року, – каже Здесенко. – Зараз ми прибираємо контракти, які нам не приносять прибуток, прибираємо позиції, які не вийшли на заплановану окупність». Він підвищує ціни, але мінімально цього не вистачить, щоб покрити інфляцію. Здесенко не планує урізати зарплати співробітникам, а навпаки, у 2022 році планує підвищити їх у відповідь на зростання цін.

Чи довго триватиме сплеск промислової інфляції? Ніколайчук із НБУ розраховує на корекцію сировинних ринків у першому півріччі 2022-го. «Ціни на газ та нафту перебувають близько до пікових значень, – каже він. – У першому кварталі ми очікуємо на зниження вартості 1000 кубометрів газу до $600–700, а після завершення холодного періоду – до $300–400».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні