Категорія
Новини
Дата

Процентна ставка за інфляційними ОВДП впаде до 5,4%

Завдяки сповільненню інфляції ставка за інфляційними облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) у травні 2024 року скоротиться до 5,4% річних − мінімуму за 3 роки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Оскільки динаміка ІСЦ у березні сповільнилася до 3,2% річних, процентна ставка для інфляційних ОВДП у травні становитиме 5,4% річних, порівняно із 9,3% у листопаді 2023 року та 23,5% у травні 2023 року.
  • Сумарний обсяг виплати за цими ОВДП 10 травня становитиме 3,9 млрд грн проти 17,1 млрд грн роком раніше.
  • Проте історична середня ставка для інфляційних ОВДП все одно становитиме 12,6% річних. Для порівняння, під час операції репрофайлінгу в 2017 році НБУ також набув довгострокові ОВДП із фіксованою ставкою від 8,1% до 11,3% річних (відповідно, вони на цей момент виявилися менш доходними за інфляційні).
  • Найдоходнішим видом ОВДП у портфелі НБУ залишаються випущені 2022 року військові цінні папери, де доходність визначається обліковою ставкою. Фактична історична середня ставка за цими ОВДП становить 24,5%, проте у червні має скоротитися до 19%, а в кінці 2024 року − і до 14-15%. Це відбуватиметься через недавнє зниження облікової ставки, яке транслюється у ставку за військовими ОВДП із часовим лагом.
Процентна ставка за інфляційними ОВДП впаде до 5,4% /Фото 1

Контекст

  • Довгострокові інфляційні ОВДП номінальним обсягом 145 млрд грн було випущено у 2017 році під час репрофайлінгу заборгованості перед Міністерством фінансів. Купонні платежі за цими цінними паперами виплачуються у травні та листопаді, причому процентна ставка для кожної виплати визначається як річна динаміка ІСЦ двома місяцями раніше плюс 2,2 в.п.
  • Загалом у портфелі НБУ знаходяться гривневі ОВДП номінальною вартістю 680,5 млрд грн, із яких цінні папери на 280 млрд грн (41%) мають доходність, привʼязану до облікової ставки, і ще на 145 млрд грн (21%) − до споживчої інфляції.
Процентна ставка за інфляційними ОВДП впаде до 5,4% /Фото 2
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні