Категорія
Новини
Дата

Путін заборонив «недружнім» західним інвесторам продавати частки в банках та енергетичних проєктах

1 хв читання

Президент РФ Путін підписав указ про спеціальні економічні заходи у сферах фінансів та ПЕК «через дії недружніх країн та організацій». Відтепер західним інвесторам заборонено продавати частки в російських банках та ключових активах, серед яких і енергетичні проєкти «Сахалін-1» та «Сахалін-2», пише Reuters.

Ключові факти

  • Заборона, що набуває чинності негайно, поширюється на нафтогазовий проєкт «Сахалін-1». Його оператор, американська ExxonMobil, цього тижня заявила, що перебуває в процесі передачі своєї 30% частки іншій стороні.
  • Указ також забороняє інвесторам продавати свої частки в угодах про розподіл продукції, які, окрім «Сахаліну-1», включають проєкт «Сахалін-2» і Хар’ягінське нафтове родовище, а також у російських банках. Перелік банків має бути підготовлений урядом і центробанком для затвердження Путіним.
  • Указ стосується і виробників та постачальників теплової та електричної енергії, компаній з переробки нафти і нафтової сировини та виробництва продуктів їх переробки.

Контекст

У липні видобуток нафти в рамках «Сахалін-1» скоротився через санкції в 22 рази – до 10 000 барелів на добу, повідомляв віцепремʼєр – повноважний представник президента РФ у Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв. Регіон недоотримає понад чверть від усіх доходів, простої також погіршують характеристики родовища, що можуть суттєво вплинути на зниження коефіцієнта від нафтовіддачі.

У травні повідомлялося, що з трьох проєктів, які працюють за угодами про розподіл продукції за участю іноземного капіталу, за спадом видобутку лідирував «Сахалін-1». До середини травня середньодобовий видобуток нафти на цьому проєкті знижувався до квітня у 2,9 раза, до 8200 т, після рішення американської Exxon вийти з проєкту.

У квартальному звіті американська компанія оцінила в $3,4 млрд збиток від виходу з проєкту, де за рік видобувається 11,3 млн т нафти, і відзначила зниження доведених запасів компанії на 150 млн барелів нафтового еквівалента (близько 1% усіх запасів ExxonMobil).

Раніше Bloomberg повідомляв, що азіатські нафтопереробники намагаються відмовитися від закупівель нафти марки Sokol, що видобувається в рамках «Сахаліну-1», через санкції щодо компанії «Совкомфлот», яка транспортує сахалінську сировину з експортного терміналу в Де-Кастрі. Наголошувалося, що танкери компанії не можуть отримати страховки від міжнародних компаній. Пізніше агентство уточнювало, що з 27 квітня по 12 травня було відправлено лише один танкер з нафтою марки Sokol із шести запланованих.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні