Категорія
Новини
Дата

Путін заборонив «недружнім» західним інвесторам продавати частки в банках та енергетичних проєктах

Президент РФ Путін підписав указ про спеціальні економічні заходи у сферах фінансів та ПЕК «через дії недружніх країн та організацій». Відтепер західним інвесторам заборонено продавати частки в російських банках та ключових активах, серед яких і енергетичні проєкти «Сахалін-1» та «Сахалін-2», пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Заборона, що набуває чинності негайно, поширюється на нафтогазовий проєкт «Сахалін-1». Його оператор, американська ExxonMobil, цього тижня заявила, що перебуває в процесі передачі своєї 30% частки іншій стороні.
  • Указ також забороняє інвесторам продавати свої частки в угодах про розподіл продукції, які, окрім «Сахаліну-1», включають проєкт «Сахалін-2» і Хар’ягінське нафтове родовище, а також у російських банках. Перелік банків має бути підготовлений урядом і центробанком для затвердження Путіним.
  • Указ стосується і виробників та постачальників теплової та електричної енергії, компаній з переробки нафти і нафтової сировини та виробництва продуктів їх переробки.

Контекст

У липні видобуток нафти в рамках «Сахалін-1» скоротився через санкції в 22 рази – до 10 000 барелів на добу, повідомляв віцепремʼєр – повноважний представник президента РФ у Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв. Регіон недоотримає понад чверть від усіх доходів, простої також погіршують характеристики родовища, що можуть суттєво вплинути на зниження коефіцієнта від нафтовіддачі.

У травні повідомлялося, що з трьох проєктів, які працюють за угодами про розподіл продукції за участю іноземного капіталу, за спадом видобутку лідирував «Сахалін-1». До середини травня середньодобовий видобуток нафти на цьому проєкті знижувався до квітня у 2,9 раза, до 8200 т, після рішення американської Exxon вийти з проєкту.

У квартальному звіті американська компанія оцінила в $3,4 млрд збиток від виходу з проєкту, де за рік видобувається 11,3 млн т нафти, і відзначила зниження доведених запасів компанії на 150 млн барелів нафтового еквівалента (близько 1% усіх запасів ExxonMobil).

Раніше Bloomberg повідомляв, що азіатські нафтопереробники намагаються відмовитися від закупівель нафти марки Sokol, що видобувається в рамках «Сахаліну-1», через санкції щодо компанії «Совкомфлот», яка транспортує сахалінську сировину з експортного терміналу в Де-Кастрі. Наголошувалося, що танкери компанії не можуть отримати страховки від міжнародних компаній. Пізніше агентство уточнювало, що з 27 квітня по 12 травня було відправлено лише один танкер з нафтою марки Sokol із шести запланованих.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні