Категорія
Новини
Дата

Видобуток нафти на російському проєкті «Сахалін-1» через санкції впав у 22 рази

Видобуток нафти в рамках російського проєкту «Сахалін-1» через санкції скоротився в 22 рази – до 10 000 барелів на добу, повідомив віцепремʼєр – повноважний представник президента РФ у Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв. Регіон недоотримає понад чверть від усіх доходів, пише «Інтерфакс».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Трутнєв наголосив, що скорочення видобутку газу позначиться не тільки на бюджеті регіону, а й на економіці всього Далекого Сходу та РФ.
  • Бюджет Сахалінської області у 2023 році недоотримає до 38 млрд руб. – 26% від рівня власних доходів регіону в 2022 році, уточнив чиновник.
  • За його словами, через простої виникають не лише бюджетні збитки, а й погіршення характеристик родовищ, які можуть суттєво вплинути на зниження коефіцієнта від нафтовіддачі.

Контекст

У травні повідомлялося, що з трьох проєктів, що працюють за угодами про розподіл продукції за участю іноземного капіталу, за спадом видобутку лідирував «Сахалін-1». До середини травня середньодобовий видобуток нафти на цьому проєкті знижувався до квітня у 2,9 раза, до 8200 т, після рішення американської Exxon вийти з проєкту. У квартальному звіті американська компанія оцінила в $3,4 млрд збиток від виходу з проєкту, де за рік видобувається 11,3 млн т нафти, і відзначила зниження доведених запасів компанії на 150 млн барелів нафтового еквівалента (близько 1% усіх) запасів ExxonMobil).

Раніше Bloomberg повідомляв, що азіатські нафтопереробники намагаються відмовитися від закупівель нафти марки Sokol, яка видобувається в рамках «Сахаліну-1», через санкції щодо компанії «Совкомфлот», яка транспортує сахалінську сировину з експортного терміналу в Де-Кастрі. Наголошувалося, що танкери компанії не можуть отримати страховки від міжнародних компаній. Пізніше агентство уточнювало, що з 27 квітня по 12 травня було відправлено лише один танкер з нафтою марки Sokol із шести запланованих.

У «Сахаліні-1» беруть участь Exxon Neftegas Ltd. (оператор проєкту, 30%), японська SODECO (30%), «Роснефть» (20%) та індійська ONGC (20%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні