Категорія
Новини
Дата

Путін заявив, що Росія сприятиме експорту зерна з України після зняття обмежень з РФ

Росія сприятиме експорту продовольства з України після зняття санкцій для поставок зерна з РФ. Про це сказав президент Росії володимир Путін в Тегерані після переговорів з президентами Ірану й Туреччини, пише Le Monde.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми сприятимемо вивезенню українського зерна, але ми виходимо з того, що всі обмеження, повʼязані з поставками російського зерна, будуть зняті», – сказав Путін 
  • За його словами, цьому раніше ніхто з міжнародного співтовариства не заперечував. «Американці зняли обмеження на постачання російських добрив на світові ринки», – додав Путін. 
  • Для поліпшення ситуації на міжнародних продовольчих ринках, потрібно дозволити поставки російського зерна на експорт, заявив він. «Експортний потенціал 30 млн т зернових, за результатами поточного року буде 50», – повідомив президент РФ.

Контекст

Раніше США, ЄС та інші країни неодноразово наголошували, що їхні санкції не стосуються продовольства, яке постачається в РФ або з неї. Зокрема, Мінфін США опублікував офіційні роз’яснення з цього приводу.

Напередодні Financial Times повідомила, що чотиристороння угода, щодо забезпечення безпечного проходження українського зерна через Чорне море може бути підписана найближчими днями. Наразі між Україною і РФ залишаються розбіжності, щодо безпеки портів і суден уздовж експортного шляху. Якщо ці питання будуть узгодженні, то експорт може розпочатися за три тижні, заявляють джерела видання.

11 липня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Ердоган наголосив, що прагне, аби в Україні настав мир, і заявив, що Туреччина продовжує працювати над розробленим ООН планом постачання українських зернових продуктів на світовий ринок.

Напередодні зустрічі в Стамбулі голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що переговори про розблокування експорту українського зерна перебувають на фінальній стадії. «Ми у фінальній фазі й зараз все залежить від РФ. Якщо вони справді захочуть, то скоро почнеться експорт зерна», – зазначив Кулеба. Проте, він вважає, що насправді Росія не зацікавлена, щоб Україна відновлювала експорт. «Вони знають, що якщо ми будемо експортувати, то отримаємо дохід від міжнародних ринків, і це зробить нас сильнішими», – наголосив Кулеба.

Київ все ще має певні побоювання щодо ролі Анкари, враховуючи явне небажання Туреччини перехоплювати судна, що перевозять зерно, яке, за словами України, було вкрадено у її фермерів. Цього місяця Туреччина затримала судно «Жибек Жоли» під російським прапором на запит України, щоб відпустити його через кілька днів.

Іншим питанням є те, хто представлятиме Росію на станції моніторингу Чорного моря, яка, ймовірно, буде в Одесі. У той час як офіційні особи з Туреччини, України, Росії та ООН будуть стежити за суднами в центрі управління в Стамбулі, Москва наполягає на тому, щоб офіційні особи з колишньої радянської країни діяли як її представники на другому місці інспекції, повідомили двоє людей, знайомих з переговорами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні