Як зросли доходи великих IT-компаній під час війни. Дослідження BRDO /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Як зросли доходи великих IT-компаній під час війни. Дослідження BRDO

Shutterstock

Найдохіднішими юрособами на українському ІТ-ринку є глобальні сервісні компанії: EPAM, GlobalLogic і Luxoft. Загалом ІТ-ринок продовжив зростання, і топ-30 компаній отримали доходу на $412 млн більше, ніж у довоєнному 2021 році. Про це йдеться у дослідженні Офісу ефективного регулювання BRDO. 

Примітка. Аналітики BRDO використовували неконсолідовані дані по українських юридичних особах, що доступні у відкритих реєстрах. Наприклад, у результатах фігурують відразу дві юрособи Софтсерв – Софтсерв-Девелопмент та Софтсерв Індустрія.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • П’ять найбільших юросіб: ТОВ «Епам системз», «Глобаллоджик Україна», «Люксофт Солюшнс», «Сіклум» і «Інтелліас» забезпечили близько 20% з $7,3 млрд ІТ-експорту в 2022 році, йдеться у дослідженні.
  • У списку також є менші сервісні компанії, R&D-центри іноземних продуктових компаній: юрособи компаній Samsung, Ubisoft, Snap, а також українські продуктові компанії: юрособи компаній EVO, AUTODOC. 
  • Бізнес окремих компаній безпосередньо не пов’язаний з ІТ, хоча і передбачає суттєву технологічну компоненту. Дві компанії з топ-30 займаються обробкою платежів (ПрАТ «Український процесинговий центр» та ТОВ «Віза Україна»), ТОВ «Фінтех бенд» розвиває банківський сервіс monobank, а ТОВ «Регіональна газова компанія» постачає газ кінцевим користувачам та розробляє обладнання для газорозподілу.
Як зросли доходи великих IT-компаній під час війни. Дослідження BRDO /Фото 1
  • Воєнний 2022 рік по-різному вплинув на учасників ринку. Загалом ІТ-ринок продовжив зростання, і топ-30 компаній отримали доходу на $412 млн більше, ніж у 2021 році (61% цього приросту припадає на п’ять найбільших сервісних компаній).
  • Утім, 10 компаній із переліку завершили 2022 рік із меншим доходом, ніж у 2021 році. Для частини компаній це пояснюється зменшенням попиту на їхні послуги всередині України, наприклад, для власника українських маркетплейсів ТОВ «Уапром». Для інших – рішенням зменшити обсяг розробки в Україні, наприклад, для ТОВ «Юбісофт Юкрейн».
Як зросли доходи великих IT-компаній під час війни. Дослідження BRDO /Фото 2
  • Більша частина компаній отримує дохід у розмірі від $4000 до $5000 на місяць у розрахунку на одного спеціаліста (кількість спеціалістів отримана через опитування компаній dou.ua). 
  • Компанії-розробники ігрового програмного забезпечення (ТОВ «Плейтика» і ТОВ «ПТС Юа сервісез») отримують дещо більше. Компенсація медіанного Middle Software Engineer становить $2600 на місяць. Існують сумніви в достовірності інформації про компанії, дохід на одного спеціаліста в яких нижче цієї суми, зазначається у дослідженні.
  • Топ-30 компаній сумарно сплатили $61,5 млн податку на прибуток у 2022 році. Двома найбільшими платниками є компанії ТОВ «Епам Системз» та ТОВ «Глобаллоджик Україна». Водночас до п’ятірки лідерів увійшли менші компанії, такі як ТОВ «Фінтех бенд» (дев’яте місце за доходом) і ТОВ «Український процесінговий центр» (22 місце за доходом). 
Як зросли доходи великих IT-компаній під час війни. Дослідження BRDO /Фото 3
  • Маржинальність (Profit margin) більшості компаній з топ-30 становить до 15%. Нехарактерно висока маржинальність у двох продуктових компаній, що працюють на українському ринку: ТОВ «Фінтех бенд» (60%) і ТОВ «Уапром» (18%), та у компаній, що займаються обробкою платежів: ПрАТ «Український процесінговий центр» (28%) і ТОВ «Віза Україна» (18%).
Як зросли доходи великих IT-компаній під час війни. Дослідження BRDO /Фото 4

Про дослідження

У березні 2023 року Державна служба статистики України опублікувала інформацію, подану компаніями за 2022 рік. Користуючись цими даними, команда сектору IT&Telecom BRDO підготувала огляд ситуації на українському ІТ-ринку.

До цього для аналогічних досліджень аналітики BRDO покладались на узагальнену інформацію, опитування та експертні оцінки. Оприлюднення фінзвітності дозволило BRDO детальніше проаналізувати галузь.

Під час роботи над оглядом команда BRDO використовувала дані Державної служби статистики, агреговані аналітичним сервісом YouControl.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні