Експорт ІТ-послуг впав на понад 10% у квітні. Найбільше виручки надійшло зі США, Великої Британії та Мальти /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Експорт ІТ-послуг впав на понад 10% у квітні. Найбільше виручки надійшло зі США, Великої Британії та Мальти

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

У квітні обсяг IT-експорту зменшився на 10,2%, до $539 млн, порівняно з березнем, повідомляє Львівський ІТ Кластер із посиланням на дані НБУ. Також цей показник на 6,7%, або $39 млн, нижчий, порівняно з квітнем минулого року. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За січень–квітень сукупна експортна виручка ІТ-послуг становить майже $2,2 млрд. Це на 14% менше ніж в аналогічний період 2022 року, що в доларовому еквіваленті становить $363 млн. 
  • США забезпечили найбільше валютних надходжень за статтею комп’ютерних послуг до України – $676 млн (40,4% обсягів IT-експорту). 
  • На другому місці Велика Британія – 8,3% та $139 млн. На третьому Мальта – 7,7% та $130 млн. До першої пʼятірки також увійшли Ізраїль та Кіпр, що займають близько 5% обсягів експорту IT-послуг, кожна принесла близько $80 млн.
  • У першій десятці також є Швейцарія, Німеччина, Естонія, Польща та Нідерланди. Загалом ці 10 країн принесли 80% обсягів експортної виручки за IT-послуги у першому кварталі.

Контекст

Українська IT-індустрія «закрила» минулий рік із рекордним показником експорту – $7,34 млрд, свідчить статистика Нацбанку. Це найбільша сума за часів незалежності. На IT припала майже половина всього експорту послуг.

Торік галузь IT виявилась єдиною сферою, що зберегла позитивну динаміку. Загальний експорт впав на 35%.

У першому кварталі експорт IT-послуг з України знизився на 16%, до $1,68 млрд, порівняно з аналогічним періодом 2022 року, повідомляє IT Ukraine Association із посиланням на дані Національного банку України. Частка IT в експорті послуг за перший квартал року становить 43%. У перший воєнний рік, за січень–грудень 2022 року, обсяг експорту збільшився на $400 млн, якщо порівняти з 2021 роком. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні