Пʼять країн ЄС знову вимагають запровадити мито на експорт агропродукції з України /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Пʼять країн ЄС знову вимагають запровадити мито на експорт агропродукції з України

Shutterstock

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Про це повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, посилаючись на спільний лист до профільних єврокомісарів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Надь повідомив, що згадані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. За словами міністра, фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».
  • Українська сільськогосподарська продукція, яка є дешевшою, витісняє їхню з традиційних експортних ринків, нарікає угорський міністр.
  • Надь закликав Єврокомісію «запровадити імпортні тарифи», а також заявив, що товари з України та сільськогосподарська продукція «часто мають сумнівну якість».

Цитата

«Пʼять країн мають спільну позицію щодо того, щоб український аграрний експорт не мав негативного впливу на європейський аграрний ринок. Тому Брюссель також повинен забезпечити послідовне застосування сільськогосподарських стандартів ЄС до всіх продуктів, що пропонуються європейським споживачам. Ми закликаємо Єврокомісію надати звіт про відповідність стандартів виробництва в Україні стандартам сільськогосподарського виробництва ЄС», – заявив Іштван Надь.

Контекст

15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони.

Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи – наприклад, систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

На кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв. Польські фермери, зокрема, вимагають дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін.

13 січня на території Румунії фермери заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет», що навпроти українського ПП «Порубне». Фермери з румунських регіонів Сучава та Ботошані нарікають на імпорт з України. За їхніми словами, аграрний імпорт, зокрема зерна, захопив усі потужності з перевалки в порту Констанци й обвалив ціни на сільськогосподарську продукцію в регіоні. Серед вимог румунських аграрних асоціацій та обʼєднань – дотації та компенсація збитків фермерам, які зазнали збитків від імпорту з України, а також відновлення митних зборів на товари українського походження.

16 січня очікується, що Єврокомісія запропонує продовжити до червня 2025 року припинення дії тарифів та квот на імпорт української продукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні