Категорія
Новини
Дата

Україна збільшила експорт агропродукції на 7% цього року, виручивши $22,9 млрд – Мінагрополітики

Україна цього року експортувала агропродукції на $22,9 млрд, що на 7% більше в порівнянні з 2022 роком. Поставки зернових сягнули 43 млн т проти 37 млн т у 2022 році, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Висоцький констатував збільшення обсягів експорту агропродукції. «На 25 грудня експорт зернових, наприклад, становив 43 млн т, тоді як за аналогічний період попереднього року – 37 млн т. Вартість цього експорту становила близько $8 млрд», – сказав заступник міністра.
  • Він наголосив, що агроекспорт навіть за умов війни зріс на 7% у грошовому вимірі – до $22,9 млрд.
  • Україна змогла самостійно відновити експорт морським коридором після припинення дії «зернової ініціативи», нагадав Висоцький.
  • За його словами, активний експорт розпочався у жовтні. З того часу було експортовано близько 9 млн т, і це тільки агропродукції. 

Контекст

У серпні, після виходу РФ із «зернової угоди», Україна запропонувала судновласникам новий морський маршрут вздовж східного берега Чорного моря. Тоді українські порти успішно покинули п’ять суден, заблокованих в Україні від початку російського вторгнення.

У середині грудня віцепремʼєр Олександр Кубраков повідомив, що українським коридором у Чорному морі за чотири місяці експортовано 10 млн т вантажів, порти Великої Одеси прийняли 337 суден. За чотири місяці роботи українського коридору 302 судна експортували агропродукцію та інші вантажі до 24 країн світу. 

Кубраков зазначив, що номенклатура вантажів розширилася. Суттєво збільшився обсяг агропродукції: з 278 000 т у перший місяць до майже 5 млн т зараз, наголосив він. 

Обсяг експорту зерна у листопаді став максимальним за пʼять місяців, звернув увагу економіст Олексій Блінов. За його оцінками, у разі збереження щомісячних темпів експорту зерна в діапазоні 3,5–4 млн т Україна зможе повністю використати цьогорічний експортний потенціал. Блінов вважає, що наростити експорт зернових допомогла робота морського коридору.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні